Linkovi

Bombaški napad u Egiptu


Ruševine nastale posle eksplozije u zgradi policije u gradu Mansura u delti Nila
Ruševine nastale posle eksplozije u zgradi policije u gradu Mansura u delti Nila

U napadu na policijsku stanicu u Mansuri poginulo je 15 a povredjeno najmanje 140 ljudi. To je najteži napad u Egiptu od kada je zbačen predsednik Morsi.

Nekoliko hiljada Egipćana prisustvovalo je danas masovnoj sahrani žrtava bombaškog napada na policijsku stanicu u Mansuri, severno od Kaira. Napad se dogodio prošle noći i u njemu je poginulo 15 ljudi.

U napadu automobilom bombom poginulo je najmanje 12 policajaca. Nadležni kažu da je u ovom napadu, inače jednom od najsmrtonosnijih od kada je armija zbacila islamističkog predsednika Mohameda Morsija sa vlasti u julu, povređeno najmanje 140 ljudi.

Prelazna vlada Egipta za napad nije direktno optužila Muslimansko bratstvo zbačenog predsednika Morsija, ali je to bio povod za izjavu vlade u kojoj se ta Muslimansko bratstvo proglašava terorističkom organizacijom.

Egipatski premijer, Hazem el-Beblavi ipak je aludirao na vezu između te organizacije i bombaškog napada.

“Ono što se juče dogodilo predstavlja najveću moguću uvredu našoj naciji. Znate da su izdati sudski nalozi kojima se zabranjuje delovanje Muslimanskog bratstva, i država to vrlo precizno sprovodi. Ali ono što smo juče videli predstavlja prelazak na novi, ozbiljniji nivo terorizma”

Predstavnici Muslimanskog bratstva osudili su bombaški napad nazvavši ga “napadom na jedinstvo egipatskog naroda”. Ipak, stotine besnih Egipćana u Mansuri jurišali su i spaljivali zgrade i prodavnice za koje se veruje da su u vlasništvu Muslimanskog bratstva, navode očevici.

Ministar unutrašnjih poslova Egipta, Mohamed Ibrahim posetio je mesto napada i ranjene u bolnici poručivši da je napad pokušaj da se spreči održavanje referenduma zakazanog za januar iduće godine.

“Baš juče smo uhapsili četvoro aktivista koji su priznali da su učestvovali u organizovanju nekih od ovih incidenata i sada im je jasno da preduzimamo mere protiv njih. Svi ovi incidenti su pokušaji diverzije i terorisanja naroda zbog predstojećeg referenduma. Ali želim da vas uverim da imamo plan i dogovor sa vojskom da zaštitimo biračka mesta”.

Bezbednosne snage su u proteklih nekoliko meseci već uhapsile većinu rukovodstva Muslimanskog bratstva, zajedno sa bivšim predsednikom Morsijem, i sprovele nasilno rasturanje demonstracija Morsijevih pristalica. Više od hiljadu ljudi, većinom islamista, ubijeno je u tim borbama.
XS
SM
MD
LG