Linkovi

SAD prate lokacije milijardi mobilnih telefona?


Vašington post danas je objavio da NSA prikuplja podatke o lokaciji mobilnih telefona širom sveta u nastojanju da prati kretanje poznatih obaveštajnih „ciljeva“ i osoba povezanih sa njima.

Vašington post objavio je da Nacionalna bezbednosna agencija sakuplja blizu pet milijardi podataka dnevno i da analizira kretanje korisnika mobilnih telefona i moguće terorističke pretnje koje oni predstavljaju za SAD i druge zemlje.

Isti dnevnik je naveo da otkriće o toj aktivnosti potiče iz ogromnog broja dokumenata koje je ranije obelodanio bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden. On sada živi u azilu u Rusiji dok SAD traže njegovu ekstradiciju kako bi mu se sudilo pod optužbom za šijunažu.

Post je naveo da je anonimni zvaničnik Nacionalne obaveštajne agencije, uz njenu dozvolu, rekao da vlada prikuplja „ogromne količine“ podataka o lokacijama telefona i njihovih korisnika ulaskom u kablove koji povezuju svetske mreže mobilne telefonije.

Ista agencija je navela da specifično ne cilja na američke državljane, ali da svojim nadzorom prikuplja i podatke o lokacijama desetina miliona Amerikanaca koji putuju u inostranstvo.

Snoudenova predaja dokumenata o američkim obaveštajnim aktivnostima britanskom dnevniku Gardijan i Vašington Postu alarmirali su američke obaveštajne zvaničnike, koji ističu da su nadzorom osujećeni potencijalni teroristički napadi na Sjedinjene Države i evropske saveznike. U medjuvremenu, neki američki zakonodavci su izrazili zabrinutost povodom obima špijuniranja i razmatraju nova ograničenja nadzora komunikacija, ali još nisu usvojili konkretne zakonske predloge o tome.
XS
SM
MD
LG