Linkovi

Ketnis Everdin - nova vrsta junakinje


Dženifer Lorens na premijeri filma "Igre gladi - lov na vatru".
Dženifer Lorens na premijeri filma "Igre gladi - lov na vatru".

Junakinja trilogije "Igre gladi" je nova vrsta uzora za današnje devojčice i devojke, baš kao i glumica koja je tumači - Dženifer Lorens.

Dugo očekivani drugi film u serijalu “Igre gladi”, zasnovan na istoimenoj trilogiji Suzan Kolins, počeo je da se prikazuje u bioskopima širom sveta. “Igre gladi: Lov na vatru”, sa sjajnom glumačkom ekipom i surovom, uzbudljivom pričom, oduševljava tinejdžersku publiku, dok je ujedno uči životnim lekcijama.

Dobitnica Oskara Dženifer Lorens vraća se, borbenija nego ikada, kao Ketnis Everdin u filmu “Igre gladi: Lov na vatru”.

“Devojka koja plamti” postaje simbol oslobođenja od tiranije Kapitola, prestonice nacije Panem, i opasnog predsednika Snoa, koga glumi legendarni Donald Saterlend.

Snou smišlja zaveru da se Ketnis suoči sa ranijim pobednicima “Igara gladi” u areni koja je smrtonosnija nego ikada ranije.

“To je neverovatna priča o devojci, koja ne želi da bude heroj, ali dolazi u poziciju u kojoj je primorana da to bude”, kaže glumica Dženifer Lorens.

Junaci filma prolaze kroz velika iskušenja u smrtonosnom, strašnom okruženju, kako unutar arene tako i van nje, u osiromašenim distriktima Panema.

Predsednik Snou želi da Ketnis umiri masu, ali je za to prekasno. Film, namenjen prevashodno mlađoj publici, pokazuje rasne i klasne razlike distopijskog Panema uz bogatu fotografiju i široki dijapazon kostima. Iako je povremeno težak i krvav, “Lov na vatru” ne glorifikuje nasilje. On otkriva njegovo ružno lice i gorke posledice borbe, bez obzira na to koliko je ona neophodna.

Ovaj filmski serijal takođe promoviše novu generaciju filmske heroine – devojku koja je snažna i lukava, strastvena i saosećajna. Ketnis, koja nije ni zavodnica niti muškobanjasta, može da bude uplašena, ali i neustrašiva.

Vilou Šilds trenutno je jedna od najsrećnijih 13-godišnjakinja na svetu, pošto je izabrana da glumi Primrouz, sestru Ketnis Everdin. Ona kaže za Glas Amerike da neizveštačenost, kojom Dženifer Lorens zrači na filmskom platnu, otkriva kakva je ona osoba privatno.

“Ona ne mora da se trudi, ne želi da se prilagođava imidžu slavne ličnosti. Zato je divno konačno videti nekoga ko je ono što jeste, i koga ne zanima mnogo Holivud”.

Kao i Dženifer Lorens, Ketnis je postala simbol istine i nade za mlađu publiku, u svetu koji ima podjendako problema i boljki kao i onaj na filmskom platnu.
XS
SM
MD
LG