Linkovi

Nastavljeni protesti u Bangkoku


Tajlandjanski vojnik pored "sedećeg protesta" anti-vladinih demonstranata u Bangkoku.
Tajlandjanski vojnik pored "sedećeg protesta" anti-vladinih demonstranata u Bangkoku.

Gnev okupljenih demonstranata usmeren je na premijerku Jingluk Šinavatra, koja je lako preživela glasanje o poverenju u parlamentu u četvrtak.

Antivladine demonstracije u kojima učestvuju desetine hiljada građana nastavljaju se na ulicama glavnog grada Tajlanda. Lideri pokreta kažu da će nastaviti da protestuju i okupiraju vladina ministarstva, sve dok premijerka ne podnese ostavku. Dopisnik Glasa Amerike Stiv Herman izveštava iz Bangkoka da bezbednosne snage ove nedelje nisu sprečavale demonstrante da se okupljaju ispred vladinih zgrada i da tamo kampuju.

Gnev okupljenih demonstranata usmeren je na premijerku Jingluk Šinavatra, koja je lako preživela glasanje o poverenju u parlamentu u četvrtak. Njen brat, bivši premijer Tajlanda Taksin Šinavatra, i dalje izaziva kontroverzu.

Brojni demonstranti veruju da milijarder Taksin i dalje rukovodi zemljom, uprkos tome što je svrgnut u vojnom puču 2006. On se trenutno nalazi u dobrovoljnom egzilu, jer se suočava sa kaznom zatvora zbog korupcije, ako se vrati u zemlju.

Grupa demonstranata upala je danas u dvorište sedišta Kraljevske vojske Tajlanda, uzvikujući “Želimo da znamo na kojoj strani je vojska”. Nisu pokušali da uđu u zgrade i otišli su nekoliko sati kasnije.

Za sada, vojska, koja je uspešno izvela 18 pučeva od kraja apsolutne monarhije 1932. godine, ne pokazuje znake da će intervenisati.

Ispred zgrade ambasade Sjedinjenih Država u Bangkoku, danas je bivši ministar finansija Korn Čatikavandži razgovarao je sa učesnicima protesta, dok je američkoj misiji predato pismo u kojem se navodi da premijerka nema legitimitet za vršenje vlasti.

“Došli smo ovde kako bi rekli američkom narodu šta radimo danas i da se svi slažemo sa sadržinom pisma koje smo predali”.

Američki državni sekretarijat ocenio je da zauzimanje tuđeg poseda i potencijlano nasilje nisu prihvatljiva sredstva za rešavanje političkih razlika.

Među onima koji traže da se porodica Taksina Šinavatre istera iz zemlje je i radnik jedne osiguravajuće kompanije Patanapong Jamngarmlua.

“Ne volimo ovu vladu. Želimo da odu iz ove zemlje. I naravno, njihova čitava porodica”.

Jingluk Šinavatra je na čelu vlade od kako je njena partija (PueaTai) pobedila na izborima 2011. godine. Opoziciju predvodi bivši zamenik premijera Suthep Taugsuban. On traži da se postavi Veće naroda koje će izabrati novog predsednika vlade i ojačati vlast monarhije, na čelu sa 85-togodišnjim kraljem Bumibolom Aduliadejom.

Zaposlena u putničkoj agenciji, koji se predstavila samo kao Sivaporn, slaže se sa tim ciljevima.

“Nisam sigurna da li će taj pokret dovesti do bilo kakvih promena, ali jedino znam da dajemo sve od sebe svakodnevno i da je to najbolje što možemo da učinimo.”

I dok antivladine demonstracije lice više na festival nego na revoluciju, postoji zabrinutost da bi raspoloženje moglo brzo da se promeni.
XS
SM
MD
LG