Linkovi

Kineski nosač aviona u Južnom kineskom moru


Kineski nosač aviona "Liaoning"
Kineski nosač aviona "Liaoning"

Kina je poslala svoj jedini nosač aviona na misiju obuke u Južnom kineskom moru, gde je Peking uključen u napete teritorijalne sporove sa nekoliko susednih zemalja.

Državni mediji javljaju da je nosač aviona Liaoning isplovio danas iz luke u severnom gradu Ćingdao, u pratnji dva razarača i jedne raketne krstarice. Predstavnici kineske mornarice navode da je u pitanju rutinska misija, u toku koje će se sprovesti naučna istraživanja, testovi i vojne vežbe.

To je prva dugoročna misija kineskog nosača aviona od kada je prošle godine pušten u plovidbu, u vreme zabrinutosti zbog sve većih vojnih kapaciteta Kine.

Mnogi od kineskih suseda optužuju Peking da je proteklih godina postao agresivniji u odbrani svojih pomorskih teritorijalnih pretenzija. U Južnom kineskom moru, Peking se spori oko teritorije sa još pet zemalja.

Kina je kupila nedovršeni sovjetski nosač aviona od Ukrajine 1998, i godinama radila na njegovoj izgradnji i opremanju. Liaoning je postao deo kineske mornarice prošlog septembra. Smatra se da su kapaciteti broda ograničeni, a Kina njegovu ulogu opisuje kao “eksperimentalnu”. Medjutim, veruje se da on simbolizuje veće ambicije kineske mornarice.
XS
SM
MD
LG