Linkovi

Američki avioni preleteli spornu teritoriju


Grupa spornih ostrva u Istočnom kineskom moru koju i Japan i Kina doživljavaju kao deo svoje teritorije.
Grupa spornih ostrva u Istočnom kineskom moru koju i Japan i Kina doživljavaju kao deo svoje teritorije.

Dva bombardera B-52 preletela su spornu oblast u Istočnom kineskom moru a da o tome nisu obavestili Peking, na čemu Kina insistira.

Pentagon je saopštio da su dva američka vojna aviona preletela spornu oblast u Istočnom kineskom moru a da o tome nisu obavestila Kinu, što je bilo prvo direktno osporavanje pokušaja Pekinga da uspostavi zonu obaveštavanja vazdušne odbrane.

Zvaničnici Pentagona navode da su bombarderi B-52 učestvovali juče u redovnim vežbama iznad spornih ostrva.

Za sada još nema reakcije Pekinga. Sjedinjene Države su prethodno saopštile da se njihovi vojni avioni neće najavljivati kineskim vlastima, kako predvidjaju nova kineska pravila.

Sjedinjene Države i Japan su zajedno saopštili da neće priznati vazdušno-odbrambenu zonu identifikacije, koja podrazumeva da se svaki civilni ili vojni avion u tom vazdušnom prostoru identifikuje kineskim vlastima i sledi naredjenja Pekinga.

Japanski ministar odbrane Icunori Onodera izjavio je danas da Tokijo tesno saradjuje sa Vašingtonom u praćenju kineskog uspostavljanja te zone, I da će preduzeti sve neopohodne korake da bi zaštitio japansku teritoriju.

I mada američki i japanski zvaničnici osudjuju kineski potez kao provokaciju, oni istovremeno naglašavaju da ta odluka neće imati efekta na njihov rad u tom području.
XS
SM
MD
LG