Linkovi

UN: Učvrstiti uspeh lokalnih izbora na Kosovu


Šef UNMIK-a Farid Zarif naglasio je da će UN pružati podršku novoizabranim opštinskim vlastima, posebno na severu Kosova. Premijer Srbije kritikovao je vladu u Prištini, navodeći da nije olakšala proces sprovodjenja izbora.

U Njujorku je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećena Kosovu, na kojoj je razmotren najnoviji izveštaj Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. Izveštaj se odnosi na period od 16. jula do 15. oktobra, a u njemu je generalni sekretar istakao značaj uspeha lokalnih izbora, posebno na severu Kosova, uz ocenu da će to uticati na buduću konsolidaciju mira i stabilnosti na Kosovu.

Izveštaj je predstavio šef UNMIK-a, Farid Zarif, koji je naglasio da uspešno sprovedeni lokalni izbori na Kosovu predstavljaju prekretnicu, i da je u budućem periodu ključno učvrstiti uspeh ostvaren u tom procesu, kao i u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine. On je odao priznanje Beogradu, Prištini, političkim kandidatima kao i celokupnoj javnosti na, u velikoj meri, mirnom izbornom procesu, ističući da će izolovani incidenti 3. novembra biti ispitani.

Zarif je naveo da će UNMIK nastaviti da ulaže napore i resurse u podršku političkom procesu koji predvodi EU, kao i podršku novoizabranim lokalnim vlastima, posebno na severu Kosova, gde još postoje značajne tenzije kao i velika očekivanja gradjana.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN je naglasio da će formiranje asocijacije srpskih opština zahtevati veliku pažnju i međunarodne zajednice.

Dačić: Zajednica opština uprkos Prištini

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je u svom obraćanju Savetu bezbednosti da je u protekloj godini došlo do krupnih političkih pomaka na Kosovu.

On je naglasio da je Srbija pokazala visok nivo fleksibilnosti tokom političkog dijaloga koji je doveo do postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Dačić je rekao da je taj sporazum postavio i okvir za održavanje lokalnih izbora na Kosovu i za uspostavljanje zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu.

On je istakao da je Vlada Srbije ohrabrila Srbe na Kosovu da izadju na izbore i izaberu svoje zastupnike u lokalnim organima vlasti. Dačić je pozitivno ocenio izlaznost Srba na lokalnim izborima, ali je takodje kritikovao vladu u Prištini zbog propusta da obavi odgovarajuće pripreme i preduzme mere za olakšavanje i sprovodjenje izbora. Dačić je stoga naglasio da će, ukoliko dodje do uspostavljanja zajednica većinski srpskih opština na Kosovu ona biti uspostavljena ne zahvaljujući već uprkos aktivnosti institucija u Prištini.

Premijer Srbije je takodje kritikovao kosovske institucije zbog neadekvatne zaštite pripadnika srpske i drugih ne-albanskih manjina i nepreduzimanje adekvatnih mera za podsticanje povratka izbeglica i raseljenih osoba.

On je istakao da je želja Beograda da se po uspostavljanju Zajednice srpskih opština zajedno krene putem izgradnje društva koje će se okrenuti budućnosti, ne zaboravljajući, već rešavajući probleme iz prošlosti.

Dačić se pozvao i na definiciju pomirenja, na koju je, kako je istakao, naišao čitajući o tranzicionoj pravdi po kojoj pomirenje podrazumeva "društvo koje je iznova otkrilo sposobnost da konfliktima upravlja na nenasilan način".

Tači: Bez federalizacije posle lokalnih izbora

Kosovski premijer Hašim Tači poručio je da je posle loklanih izbora isključena podela Kosova i federalizacija zemlje po etničkim linijama.

On je ocenio da su lokalni izbori bili slobodni i da su održani u mirnoj atmosferi, osim na tri biračka mesta na severu, gde su, kako je rekao, incidente izazvale "srpske ekstremističke grupe". Tači je istakao da je vlada Kosova dobila pohvale medjunarodnih posmatrača i dokazala da se konsoliduju institucije na Kosovu.

Kosovski premijer je naveo i da će buduća Zajednica srpskih opština biti u skladu sa kosovskim zakonima i da neće imati izvršne i zakonodavne funkcije, kao i da neće moći da zameni opštinske nadležnosti.

Ocene ambasadora u UN

Predstavnici zemalja članica SB pozdravili su uspešno organizovani prvi krug lokalnih izbora na Kosovu uprkos incidentima koji su poremetili glasanje u severnoj Mitrovici.

Ambasador Rusije u UN, Vitalij Čurkin, istakao je da Moskva deli stavove koje je izneo srpski premijer, i da podržava napore Beograda da se problemi reše dijalogom. Čurkin je izrazio nadu da će buduća Zajednica srpskih opština imati realna ovlašćenja kako bi mogla da štiti interese stanovnika tih opština.

Predstavnica SAD pri UN Rozmari di Karlo pozdravila je napore Beograda i Prištine da ohrabre birače da izađu na izbore i osudila incidente od 3. novembra. Lokalni izbori su, prema njenim rečima, važna etapa Briselskog sporazuma i Vašington želi da Kosovo u potpunosti sprovede u delo sve elemente tog sporazuma.

Predstavnik Kine u UN, Liu Djeji, ponovio je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i razume njenu legitimnu zabrinutost u vezi s pitanjem Kosova.

Ambasador Velike Britanije ocenio je da je za evropski put Srbije i Kosova važno da nastave dijalog i implementaciju dogovora.
XS
SM
MD
LG