Linkovi

Kenedi predala akreditive caru Akihitu


Nova američka ambasadorka u Japanu, Kerolajn Kenedi, izlazi iz carske kočije po dolasku u Carsku palatu u Tokiju 19. novembra 2013.
Nova američka ambasadorka u Japanu, Kerolajn Kenedi, izlazi iz carske kočije po dolasku u Carsku palatu u Tokiju 19. novembra 2013.

Prva žena američki ambasador u Japanu, Kerolajn Kenedi, danas je kočijom stigla do Carske palate u Tokiju gde je predala akreditive caru Akihitu.

Hiljade ljudi danas su izašli na ulice Tokija da bi videli novu američku ambasadorku Kerolajn Kenedi, koja se u okviru komplikovane ceremonije sastala sa japanskim carem.

Nasmejana 55-ogodišnja Kerolajn mahala je okupljenima dok se vozila vekovima starom kočijom do carske palate kako bi predala svoje akreditive caru Akihitu.

Mada je uobičajeno da se novi ambasadori sastanu sa carem, procesija Kerolajn Kenedi je privukla neuobičajeno veliku pažnju i prikazivana je uživo na nekoliko japanskih TV mreža.

Kerolajn Kenedi je jedini živi potomak predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, koji je ubijen pre pedeset godina. Ona je takodje prva žena američki ambasador u Japanu.

Nakon ceremonije, Kerolajn Kenedi je tvitovala: "Počastvovana sam što sam predala akreditive njegovom veličanstvu japanskom caru. Dan za pamćenje.“

Kerolajn dolazi na taj položaj u momentu kada Bela kuća nastoji da sprovede strategijski i vojni "rebalans" prema Aziji.

Japan, koji je treća po veličini ekonomija u svetu, jedan je od ključnih američkih saveznika u regionu i četvrti po veličini trgovinski partner Vašingtona, a na njegovom tlu je stacionirano 50 hiljada američkih vojnika.
XS
SM
MD
LG