Linkovi

CIA skuplja globalne podatke o transferu novca


Njujork Tajms i Volstrit Džornal objavili su izveštaje o programu CIA-e o praćenju finansijskih transakcija, legalizovanom "patriotskim zakonom."

Dva ugledna američka dnevnika objavila su izveštaje u kojima tvrde da američka Centralna obaveštajna agencija prikuplja podatke o transferima novca koristeći isti zakon koji Nacionalna bezbednosna agencija koristi za praćenje telefonskih razgovora i komunikacija na internetu.

Njujork Tajms i Volstrit Džornal kao izvore navode anonimne bivše i sadašnje vladine zvaničnike koji su potvrdili postojanje tog programa CIA-e. U izveštajima se takodje navodi da je program praćenja finansijskih transakcija legalizovan takozvanim "patriotskim zakonom" posle terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001.

U izveštaju Njujork Tajmsa pominje se i kompanija Vestern junion, koja obavlja novčane transfere, i koja nije potvrdila svoje učešće u pomenutom programu, navodeći samo da se pridržava federalnih zakona koji zahtevaju da banke prijave sumnjive novčane transakcije.
XS
SM
MD
LG