Linkovi

NSA u sporu sa dizajnerom satiričnih majica


Dve moćne vladine agencije zapretile su proizvodjaču majica sa satiričnim porukama na njihov račun da ih povuče iz prodaje. On je uzvratio tužbom za kršenje slobode govora.

Američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost zapretili su da će pokrenuti pravnu akciju kako bi sprečili prodaju majica kojima se ismevaju te dve moćne vladine agencije. Medjutim, dizajner majica kaže da su NSA i Sekretarijat za unutrašnju bezbednost ti koji krše zakon napadom na slobodu govora, koja je stub demokratskog društva. Spor će možda morati da bude rešen na sudu.

Jedna majica naziva NSA “jedinim delom vlade koji vas zaista sluša”, što je šala na račun kontroverzne, i po mišljenju kritičara fanatične prismotre globalnih komunikacija koju obavlja ta agencija. Amerikanci se glasno nasmeju kada vide tu poruku.

Druga majica parodira logotip Sekretarijata za unutrašnju bezbednost izmenivši njegov naziv u Sekretarijat za unutrašnju glupost.

Zvaničnici agencije uputili su stroga pisma štampariji koja proizvodi i distribuira ove majice, zahtevajući da se odmah prekine njihovo štampanje, kaže dizajner majica Den Mekol. On kaže da se pisma pozivaju na federalne zakone kojima se zabranjuje nedozvoljena upotreba ili skrnavljenje zvaničnih logotipa.
Mekol kaže da taj zahtev krši ustavom garantovanu slobodu govora.

“Borimo se za neka pojašnjenja zakona, ali želimo i potvrdu činjenice da su kritike, odnosno, u našem slučaju, parodije na račun naše vlade – potpuno dozvoljene, a svakako nisu krivično delo.”

Advokat iz organizacije “Javni gradjanin”, Pol Levi, zastupa dizajnera majica. On kaže da je poruka na majicama satirična, i da je deo velike debate o ulozi i postupcima vlade.

"Mislim da je jasno da je Mekolov dizajn politički govor koji je jasno zaštićen zakonom.”

Profesor prava Tim Zik sa Koledža Vilijama i Meri, kaže da je sloboda govora fundamentalni element demokratije. On je govorio za Glas Amerike preko Skajpa.

“Prvi amandman Ustava štiti slobodu izražavanja i odavno se tumači tako da štiti kritike vlade. U svojoj srži, to je uverenje da je za gradjane najbolje da žive u društvu kojim sami upravljaju i gde mogu da medjusobno raspravljaju o temama od javnog značaja.”

CIA je takodje meta kritika, a i svaki predsednik do sada bio je ismevan, kaže profesor Zik. Džordž W. Buš nazivan je glupim… Kritičari predsednika Obame kažu da je lažov. Zvaničnici Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i Agencije za nacionalnu bezbednost odbili su da budu intervjuisani za ovaj prilog ili komentarišu ovu temu. Celo pitanje je sada preneto u nadležnost federalnog suda.
XS
SM
MD
LG