Linkovi

Keri: Postići konačni statusni sporazum


Američki državni sekretar, koji se nalazi u poseti Jordanu, izjavio je da je u poslednjim razgovorima Izraelaca i Palestinaca ostvaren "značajan napredak."

Amerićki državni sekretar Džon Keri izjavio je da je ključno da između Izraela i Palestinaca bude postignut konačni statusni sporazum i da je u poslednjim razgovorima postignut - kako se izrazio - "značajan napredak".

Na konferenciji za novinare u Amanu, sa jordanskim ministrom spoljnih poslova Naserom Džudehom, Keri je poručio da su izraelski i palestinski lideri ponovo potvrdili svoju posvećenost mirovnim pregovorima, uprkos onome što je nazvao jasnim tenzijama.

Šef američke diplomatije rekao je da regionalni lideri prepoznaju kakve će ekonomske koristi doneti sveobuhvatni sporazum, uključujući i povećanje prihoda od turizma i trgovine.

Keri je pohvalio ulogu Jordana, kao ključnog igrača, koji je "već ima razvijene odnose u domenu bezbednosti i sa Izraelom i sa Palestincima. Keri se kasnije tokom dana, takođe u Amanu, ponovo sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, sa kojim je razgovarao i juče na Zapadnoj obali.
XS
SM
MD
LG