Linkovi

Izborni rezultati signal budućih trendova


Guverner Nju Džersija Kris Kristi
Guverner Nju Džersija Kris Kristi

Neki analitičari smatraju da rezultati izbora za guvenera u dve američke države, održanih u utorak, nagoveštaju kako će Amerikanci glasati na sledećim kongresnim izborima.

Izbori u Virdžiniji i Nju Džersiju bili su prva prilika za birače da glasaju posle 16-dnevnog zatvaranja federalne vlade i problematičnog početka realizacije inicijative predsednika Baraka Obame o zdravstvenoj zaštiti.

Egzaltirani pobednici izbora… Novi demokratski guverner u važnoj neopredeljenoj državi Virdžiniji, gde je trka bila mnogo tešnja nego što se očekivalo, i republikanski guverner ponovo izabran u Nju Džersiju...

Dva glasanja, na koja je na različite načine uticao pokret Čajanka, ultrakonzervativno krilo unutar Republikanske stranke.

Članovi pokreta Čajanka u Kongresu izazvali su zatvaranje američke vlade u pokušaju da spreče finansiranje programa o zdravstvenoj zaštiti – zaštitnog znaka predsednika Obame.

Analitičari kažu da je nepopularno zatvaranje vlade naudilo republikanskom kandidatu za guvernera, Kenu Kučineliju, koji ima snažne veze sa pokretom Čajanka. Pa ipak, Kučineli je počeo da stiže svog rivala, napadajući Obamaker.

“Virdžinija shvata da je Obamaker – promašaj i da vi želite da budete nadležni za svoju zdravstvenu zaštitu, a ne vlada.”

Birači u Virždiniji na kraju su izabrali demokratu Terija Mekolifa – koji je obećao dvostranačku saradnju.

"Samo pomislite šta možemo da ostvarimo u Virdžiniji ako saradjujemo.”

A u Nju Džersiju zabeležen je trijumfalni reizbor republikanca Krisa Kristija, čijoj su ubedljivoj pobedi doprineli glasovi demokrata i pripadnika manjina.

“Liderstvo mnogo više znači slušati druge nego držati im govore. To znači dovesti ljude za isti sto, slušati ih i pokazati poštovanje prema njima.”

Ted Devajn, demokratski strateg, komentarisao je Kristijevu pobedu.

“Uspeo je da osvoji izrazito demokratsku državu – jer Obama je u Nju Džersiju oba puta pobedio sa 17 poena prednosti – i da postane guverner koji ne samo što može da pobedi na tesnim izborima kao što je bio slučaj prvi put, nego da bude ponovo izabran ubedljivom većinom”.

Republikanski strateg Ford O’ Konel smatra da republikanci iz pokreta Čajanka moraju da izvuku pouku iz rezultata izbora, ili…

"Pokret Čajanka u protivnom ostaje da se vrti u zatvorenom prostoru, nastavlja da se obraća samo bazi. Pravi problem za taj pokret je kako da proširi popularnost mimo republikanske baze.”

Unutrašnja bitka koja predstoji na sledećim nacionalnim izborima biće borba za dušu Republikanske stranke, kažu analitičari. Da li će se stranka nagnuti ka ekstremnom konzervativizmu pokreta Čajanka ili zauzeti umereniji kurs?”.

“U zavisnosti od toga kako će ova bitka da se razvije, mogla bi da vodi ka novim bitkama, nefunkcionalnosti i novim zatvaranjima vlade. A to je nešto što pomno prate ljudi širom sveta jer Amerika i dalje ima najjaču ekonomiju na svetu”, primećuje O’ Konel.

O Konel kaže da će rezultati izbora u utorak ohrabriti pokret Čajanka da nastavi da napada Obamaker, kao temu sa kojom mogu da odnesu pobedu na budućim izborima. Medjutim, poraz u Virdžiniji bi takodje mogao da ohrabri umerene republikance da balansiraju te napade kako bi pridobili glasove šireg biračkog tela.
XS
SM
MD
LG