Linkovi

Pobeda demokratskog kandidata u Virdžiniji


Biračko mesto u Meklejnu, Virdžiniji

Teri Mekolif porazio je konzervativnog republikanskog kandidata Kena Kučinelija na tesnim izborima za guvernera Virdžinije, prenele su američke televizijske mreže.

Rezultati izborne komisije, na osnovu više od 90 odsto prebrojanih glasova, pokazuju da je Mekolif osvojio 47, a Kučineli 46 odsto.


Mekolifova pobjeda potvrđuje status Virdžinije kao jedne od ključnih saveznih država uoči kongresnih izbora naredne godine i predsjedničkih 2016. U kampanju demokratskog kandidata uložena je rekordna novčana suma iz izvora van Virdžinije, dok su uticajne demokrate pokušavale da izbore predstave kao referendum o konzervativnom krilu Republikanske stranke, Pokretu čajanka.

Libertarijanac Robert Sarvis, čija se kampanja zasnivala na protivljenju glavnim partijama i njihovim kandidatima, osvojio je sedam odsto što je najbolji rezultat kandidata treće stranke u Virdžiniji od 1965. godine.


Na izborima u Nju Džerziju, republikanac Kris Kristi, koji se smatra mogućim predsjedničkim kandidatom 2016., ponovo je izabran za guvernera. Prema izlaznim anketama, Kristi ima ogromnu prednost nad demokratskim kandidatom Barbarom Buono.

U Njujorku je u međuvremenu izabran prvi demokratski gradonačelnik u poslednjih više od dvadeset godina. Liberal Bil de Blazio odnio je ubjedljivu pobjedu nad republikanskim kandidatom Džo Lotom. Odlazeći gradonačelnik Majkl Blumberg nije po zakonu mogao da se kandiduje za četvrti mandat. Gradonačelnici su birani i u drugim velikim gradovima, među kojima su Atlanta, Boston, Detroit, Hjuston i Majami.

Rezultati današnjih izbora mogli bi da pomognu političkim analitičarima u predviđanju ishoda kongresnih izbora, na kojima se bira svih 435 članova Predstavničkog doma, te trećina od 100 senatora.
XS
SM
MD
LG