Linkovi

Otkriven novi tunel za krijumčarenje droge


Drug Tunnel
Drug Tunnel

Zvaničnici su naglasili da je od 2008. godine, otkriveno više od 75 tunela koji povezuju jugozapadnu Ameriku sa Meksikom.

Američke vlasti prekinule su veliku operaciju krijumčarenja droge, tako što su otkrile sofisticirani tunel koji povezuje skladišta u San Dijegu, u SAD, i Tihuani, u Meksiku. Federalni zvaničnici saopštili su da su uhapšene tri osobe i da tragaju za drugim osumnjičenima.

Policija je saopštila da je zaplenila veliku količinu marihuane i kokaina u tunelu, koji je opremljen šinama, i vrlo složenim električnim i ventilacionim sistemima.

“Ovo je treći od 2011, pronašli smo ih sve pre nego što su mogli da uspešno dopreme narkotike u Sjedinjene Države. Oni to rade zato što su trenutno ne mogu ništa da urade svojim tradicionalnim rutama. Očajni su i rade sve što mogu kako bi ušli u Sjedinjene Države”, kaže Vilijem Šerman, specijalni agent Agencije za suzbijanje narkotika.

Federalni tužilac u okrugu Južna Kalifornija Lora Dafi kaže da su se organi reda usredsredili na potragu za vođama ovih sofisticiranih operacija krijumčarenja narkotika.

“Imali smo mnogo uspeha u otkrivanju i zatvaranju tih tunela, ali sada takođe tragamo za menadžmentom. U februaru 2012, podigli smo optužnicu protiv Hosea Sančesa Vijalobosa, koji je identifikovan u sudskim dokumentima kao jedan od viših operativaca Sinaloa kartela, koji je izgradio, finasirao i rukovodio ovim super tunelima, koje smo pomenuli. Jedan je otkriven 2010, a drugi tačno godinu dana kasnije”.

Zvaničnici su naglasili da je od 2008. godine, otkriveno više od 75 tunela koji povezuju jugozapadnu Ameriku sa Meksikom.
XS
SM
MD
LG