Linkovi

Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od infarkta?


Srčani bolesnici koji dobiju grip izgleda da imaju povećan rizik od srčanog napada ili moždanog udara. No, nova studija nagoveštava da vakcina protiv gripa može da zaštiti i zdrave osobe od srčanog i moždanog udara.

Sezona gripa je upravo počela na severnoj hemisferi i lekari savetuju sve koji su stariji od šest meseci da se vakcinišu. Ali najnovija studija nagoveštava da bi vakcina mogla da uradi mnogo više od samo sprečavanja gripa.

Medicinski stručnjaci kažu da ne postoji ništa što ubija toliko ljudi kao što je grip. Srčani bolesnici, kao Lorin Nejlor su posebno osetljivi. Zato se ona vakciniše svake godine.

“Mislim da je veoma važno. To je način da se brinem o svom zdravlju i osiguram da ne dobijem grip.”

Lekari navode da srčani bolesnici koji dobiju grip izgleda da imaju povećan rizik od srčanog napada ili moždanog udara. Istraživači veruju da, kako se naše telo bori sa infekcijom, zapaljenja i naslage u našim arterijama postaju nestabilne i mogu da stvore ugruške i blokade. Ali izgleda da vakcina protiv gripa može da zaštiti i zdrave osobe od srčanog i moždanog udara.

Doktor Džejkob Judel iz Univerzitetske bolnice u Torontu analizirao je podatke iz prethodnih studija u kojima je učestvovalo skoro 7 hiljada pacijenata.

“Sve ukupno bilo je oko 33 odsto smanjenja rizika za srčani napad, moždani udar i druge glavne kardiovaskularne slučajeve kod onih koji su prilmili vakcinu protiv gripa u poređenju sa onima koji su primili lažni lek ili samo uobičajenu negu.”

Za osobe koje su nedavno imale srčani napad, dobijanje vakcine protiv gripa smanjuje njihov rizik za dobijanje još jednog napada za 50 odsto. Doktor Judeli zato kaže da uzimanje vakcine ne treba dovoditi u pitanje.

“Ohrabrujem svakoga ko nije siguran u uzimanje vakcine iz bilo kog razloga, da postoji potencijalno druga dobrobit sa kardiološke tačke gledišta.”

Doktor Judel kaže da želi da sprovede novo veliko istraživanje kako bi video da li će dobiti iste rezultate. Njegova prethodna analiza objavljena je u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG