Linkovi

Predstavljen prvi avion Er Srbije


Erbas A319-100 Er Srbije parkiran je u hangaru za vreme inauguracione ceremonije
Erbas A319-100 Er Srbije parkiran je u hangaru za vreme inauguracione ceremonije

Avion Er Srbija, model Erbas 319 predstavljen je danas u Beogradu označivši tako zvanični početak poslovne saradnje kompanije Etihad Ervejz i Vlade Srbije i kraj JAT-a.

Prvi avion kompanije Er Srbija, koja od sutra zvanično počinje sa radom, danas je promovisan na beogradskom aerodromu, a zavesu koja ga je pokrivala zajednički su skinuli potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić i generalni direktor Er Srbija, Dane Kondić.

Er Srbija, model Erbas 319 predstavljen je danas u Beogradu označivši tako zvanični početak poslovne saradnje kompanije Etihad Ervejz i Vlade Srbije i kraj JAT-a. Predstavnici avio kompanija Etihad u avgustu su potpisali ugovor sa JAT-om u kojem su se dve strane obavezale na zajedničku investiciju u iznosu od 200 miliona dolara za revitalizaciju i brendiranje propadajućeg JAT-a. Etihad je dobio ugovor na pet godina za pružanje menadžerskih usluga, a kao deo dogovora, Etihad će Er Srbiji da omogući pozajmicu od 40 miliona dolara, koji će 1. januara 2014. biti pretvoreni u akcije, i još dodatnih 60 miliona dolara zajma vlasnicima deonica. Beograd se obavezao da će uložiti isto toliko.

Ugovor sa Etihadom je deo šire saradnje Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata koja bi mogla da rezultira dodatnim investicijama u poljoprivredu i industriju oružja.

“Ulažemo novac samo dve godine kao država i posle toga nema više predviđenih nikakvih ulaganja. Za nas je važno dakle jer naše planiranje je bilo, i zato sam zamolio gospodana Hogana – naš je plan bio da podignemo i da postavimo stvari tako da za dve godine Er Srbija postane profitabilna kompanija”, izjavio je Aleksandar Vučić.

U cilju prodaje JAT-a, Vlada Srbije je morala da preuzme dugove te aviokompanije i ugasi 330 radnih mesta. Er Srbija planira da iznajmljuje 6 aviona Erbas 319 do kraja godine i još 4 istog tipa u 2014. kako bi obnovila flotu od 10 zastarelih aviona tipa Boing.

Dane Kondić, generalni direktor Er Srbija kaže da druga faza obnove flote podrazumeva dugotrajni tender za nabavku ili aviona Erbas A320 NEO, Boing 737 MAX ili Bombardier CS300.

“Trenutno procenjujemo šta će biti buduće potrebe avio kompanije i što se toga tiče raspisaćemo tender za sledeću generaciju aviona jednog od tri vodeća proizvođača – Boinga, Erbasa i Bombardijera. Cilj je da imamo profitabilnu, samoodrživu kompanija koja će da bude vodeća avio kompanija u regionu”.

Prvi let aviona Er Srbije sa novim bojama, iz Beograda za Abu Dabi zakazan je za subotu, a do kraja godine je planirano da avio kompanija uspostaviti letove sa matičnog aerodroma “Nikola Tesla” i ka Ljubljani, Pragu, Bukureštu i Banja Luci. Planirano je takođe da se otvori još 7 trasa u prva 4 meseca iduće godine, a da se do sredine 2014. kapacitet letova udvostruči do 670 letova nedeljno.
XS
SM
MD
LG