Linkovi

Pejović: Izveštaj EK daje korisne smernice


Aleksandar Pejović (foto Ministarstvo inostranih poslova)

Glavni pregovarač Crne Gore Aleksandar Pejović kaže da će reforma javne uprave biti jedan od ključnih elemenata u narednoj fazi pregovora.

Izvještaj Evropske komisije pokazuje smjernice koje su reforme neophodne Crnoj Gori i dobar je pokazatelj da je napredak društva sveobuhvatan, ocijenio je glavni pregovarač, Aleksandar Pejović.

Pejović je kazao da će u narednoj fazi pregovora biti povećani prioriteti za reformu javne uprave, sa posebnim fokusom na depolitizaciju i proces zapošljavanja koji je zasnovan na zaslugama.

‘Reforma javne uprave biće jedan od ključnih elemenata koji će se posmatrati u narednoj fazi pregovora’, rekao je on.

Komentarišući pominjanje afere Snimak u Izvještaju, Pejović je kazao da se Komisija nikada ne fokusira na jedan slučaj već na sistemska rješenja.

Govoreći o konstatacijama iz Izvještaja u kojima se navodi da je organizovani kriminal i dalje problem, Pejović je naveo da treba izgraditi sistem koji će se boriti sa tim problemom.

‘Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 nude rješenja za sve probleme iz tih oblasti, i država treba da pokaže volju za sprovođenje mjera iz tih dokumenata’, rekao je on.

Pejović je dodao da nije moguće odjednom stvoriti bilans rezultata, već je za to potrebno vrijeme.

‘Od Crne Gore se očekuje stukturan pristup u rješavanju problema, a reforma pravosuđa u nekim zemljama koje su članice Unije traje decenijama’, kazao je on.

Upitan da prokomentariše ocjene iz Izvještaja da je korupcija i dalje ozbiljan problem Crne Gore, Pejović je rekao da ta pojava nije nepoznata ni u zemljama EU.

Član pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24, Svetlana Rajković, kazala je da Izvještaj nije iznenađenje i da je takav način ocjenjivanja viđen iz preporuka tokom analitičkog pregleda usklađenosti crnogorskog sa zakonodavstvom Evropske unije.

‘Napredak je jasno konstatovan, a imajući u vidu sadržaj dva poglavlja, iz Izvještaja se jasno vidi da se Komisija proces prati kroz blisku saradnju sa crnogorskim institucijama’, navela je ona.

Rajković je rekla da se ta dva poglavlja ne mogu riješiti izmjenama jednog zakona, već, kako je pojasnila, sistemskim pristupom koji mora dati rezultate.

Šef pregovaračke grupe za poglavlje osam, koje se odnosi na konkurenciju, Igor Noveljić, rekao je da je postojala određena zabrinutost da je KAP preopteređen dugovima i da može predstavljati problem za javne finansije, ali sada je kompanija u stečaju i taj argument više ne može da važi.
XS
SM
MD
LG