Linkovi

Nagrada Saharov Malali Jusufzai


Malala Jusufzai je 4. oktobra osvojila nagradu "Ana Politkovskaja" organizacije RAW (Reach All Women) in War. Nagrada se dodeljuje ženama, borcima za ljudska prava.
Malala Jusufzai je 4. oktobra osvojila nagradu "Ana Politkovskaja" organizacije RAW (Reach All Women) in War. Nagrada se dodeljuje ženama, borcima za ljudska prava.

Evropski parlament dodelio je nagradu Saharov pakistanskoj tinejdžerki samo dan pred proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za mir – za koju je Malala Jusufzai takođe nominovana.

Pakistanka Malala Jusufzai, koja je pre godinu dana preživela napad Talibana, dobila je nagradu Saharov, koju Evropski parlament dodeljuje za izuzetni doprinos u oblasti ljudskih prava.

Članovi Evropskog parlamenta objavili su u Briselu ime dobitnika ovogodišnje Saharov nagrade za slobodu mišljenja, koja nosi i nagradu u iznosu od oko 65 hiljada dolara. Malala Jusufzai je sa 11 godina postala aktivista za obrazovanje žena, slobodu i odlučnost u pakistanskoj dolini Svat, gde su Talibani još 2009. zabranili ženama da idu u školu.

“Dozvolite mi da dodam da borba koju je ova devojčica vodila ne može da se poredi s tim što mi radimo ovde. Ovo je mlada devojka kojoj su pretili ubistvom. Bila je 11-godišnjakinja, kojoj je rečeno da će da je ubiju samo zato što je želela da ide u školu. Samo zamislite koliku hrabrost je pokazala. Što se mene tiče, Malala je izvanredna ličnost 21. veka”, istakao je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Malala Jusufzai preživela je pokušaj ubistva koji su izveli Talibani. dok se vozila u školskom autobusu. Ona je zatim prošla niz operacija u Velikoj Britaniji gde joj je uspešno odstranjen metak iz vrata, a zatim i otok na mozgu. Pakistanska tinejdžerka od tada živi u Britaniji, ali se ponovo aktivirala. U julu je govorila u jedinjenim nacijama, a ranije ove nedelje, na prvu godišnjicu napada, u prodaji su se pojavili i njeni memoari.

Prethodnih godina nagradu Saharov su, između ostalog, dobili južnoafrički borac protiv aparthejda Nelson Mandela, bivši generalni sekretar Ujedinjenih Nacija, Kofi Anan, kao i demokratska liderka Burme, Aung San Su Ći.

Nagrada Saharov dodeljena je pakistanskoj tinejdžerki samo dan pred proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za mir – za koju je Malala Jusufzai takođe nominovana.
XS
SM
MD
LG