Linkovi

"Gravitacija" - priča o preživljavanju u svemiru


Sandra Bulok u filmu "Gravitacija" (Ljubaznošću kompanije Warner Brothers)
Sandra Bulok u filmu "Gravitacija" (Ljubaznošću kompanije Warner Brothers)

Novi film Alfonsa Kuarona "Gravitacija" je jednostavna priča o gubitku i opstanku, koja se odvija u zastrašujućem, praznom prostoru stotinama milja iznad Zemlje,

“Gravitacija” – Alfonsa Kuarona je psihološka drama sa zapanjujućim vizuelnim efektima. Kada jedna svemirska misija krene naopako, naučnica Rajan Stoun lebdi u crnom, praznom prostoru, sa slabim izgledima da se ikada vrati na Zemlju. Jednostavna priča o gubitku i opstanku odvija se stotinama milja iznad Zemlje, a prizori, koji kao da su snimljeni Hablovim teleskopom, otkrivaju lepotu i surovost dalekog svemira.

Zadivljenost astronauta prizorima svitanja na Zemlji naglo je prekinuta kada iz kontrole misije stiže upozorenje o otpadu sa uništenog ruskog satelita.

Viši astronaut Met Kovalski upozorava doktorku Stoun na otpad. Medjutim, za Rajan, koju glumi Sandra Bulok, to je prva svemirska misija i ona ne uvidja opasnost dok ne bude suviše kasno. Kovalski, koga tumači Džordž Kluni, pokušava da je spasi.

Reditelj Alfonso Kuaron sa glumcima Sandrom Bulok i Džordžom Klunijem
Reditelj Alfonso Kuaron sa glumcima Sandrom Bulok i Džordžom Klunijem
Reditelj Alfonso Kuaron stvorio je snažno trodimenzionalno iskustvo katastrofe na svemirskoj misiji, gde romantični, mirni svemir odjednom postaje zastrašujući a astronauti doslovno ostaju bez kontrole. Kuaron kaže za Glas Amerike da je želeo da složeni tehnički prizori budu što verodostojniji.

"Emanuel Lubeški, naš direktor fotografije, pokušao je da uradi nešto što liči na dokumentarac u Ajmeks formatu. Takodje smo želeli da snimimo film koji poštuje zakone fizike u svemiru u smislu mikrogravitacije i izostanka otpora.”

Glumci su takodje morali da se nose sa zakonima fizike, posebno Sandra Bulok, koja je potpuno sama u većini scena, u ulozi specijaliste svemirske misije Rajan Stoun.

"Sve što vidite mi smo fizički snimili, čak I ako su u pitanju delići koji su kasnije povezani. Snimali smo u staklenoj kocki, prikopčani za sistem, bila sam vezana žicama kako bih mogla da letim i snimam scene pokreta u svemiru.”

Bulok kaže za Glas Amerike da je još teže bilo dočarati osećanja žene koja je izgubila sve, a koja nosi svemirsko odelo.

"U svakom trenutku morao je da bude jasan I vidljiv njen unutrašnji emotivni život. Ako te emocije ne postoje, sve bi se videlo u njenim očima.”

Film izaziva osećanje klaustrofobije a bitka za opstanak koju vodi Rajan deluje uzaludno. Rajan, koja je izgubila svoju malu ćerku, smatra da nema razloga da živi. Borba sa njenim unutrašnjim demonima, koja se odvija u praznom prostoru, čini ovaj film egzistencijalnom dramom.

"Ona je neko ko je izgubio vezu sa samim življenjem, svemirski otpad tu postaje simbol nesreće i bola, a to će se desiti u svačijem životu. Svako od nas će biti oboren, od nas se očekuje da se dignemo na noge, ali – zašto?”

Astrounati NASA-e, Ketrin Kolman i Majk Masimino iza sebe imaju brojne sate svermiskih šetnji. Oni kažu da film tačno opisuje tehničke i emotivne izazove u svemiru, posebno otpad u Zemljinoj orbiti koji može da ugrozi svemirke misije.

"Svako parče svemirskog otpada veće od ovog (pokazuje rukom) mora da se prati. Baš sutra, mi treba da razmotrimo I procenimo jedan otpad koji se približava svemirskoj stanici, da li treba da je pomerimo ili ne. To je sve veći i veći problem kako se u svemiru nalazi sve više parćića otpada”, ističe Kolman.

Film “Gravitacija” već se pominje kao kandidat za Oskara, posebno za vizuelne efekte i upečatljivu muziku. Alfonso Kuaron je presrećan. A šta planira kao sledeći projekat?

"Bilo koji film u kojem likovi - hodaju”, kaže Kuaron.
XS
SM
MD
LG