Linkovi

Preminuo pisac Tom Klensi


Tom Klensi (snimak iz 2010. godine)
Tom Klensi (snimak iz 2010. godine)

Američki pisac Tom Klensi, čiji su špijunski i vojni trileri oduševljavali čitaoce i inspirisali brojne holivudske filmove i video igre, preminuo je u Baltimoru u 67. godini.

Klensijevih 20 romana, medju kojima su “Lov na crveni oktobar”, “Patriotske igre”, i “Jasna i neposredna opasnost” detaljno su opisivali svet špijuna, vojnika I političara.

Klensijeva nova knjiga “Command Authority” (Komandni autoritet) izlazi iz štampe 3. decembra.

Česte teme Klensijevih romana bili su hladni rat, trgovina narkoticima i raspad Sovjetskog Saveza. Knjiga “Lov na crveni oktobar”, objavljena 1984, izmišljena priča o odbeglom oficiru sovjetske mornarice, donela je Klensiju ugled pisca sa detaljnim poznavanjem visoke tehnolgoije, posebno kapaciteta podmornica u SAD i bivšem Sovjetskom Savezu, na čemu su mu odali priznanje i neki visoki pripadnici ameirčke vojske.

Njegov bestseler "Suma svih strahova" bavio se mogućnošću da nuklearna bomba dospe u ruke terorista.

Tom Klensi rodjen je u Baltimoru, 1947. godine. Otac mu je bio poštar, a sam Klensi prodavao je polise osiguranja pre nego što se u potpunosti posvetio pisanju. Živeo je sa svojom suprugom i četvoro dece u kući izgradjenoj po njegovom nacrtu, u zalivu Česapik.
XS
SM
MD
LG