Linkovi

Filmovi o svetu žena u tradicionalnim društvima


Scena iz filma Atika Rahimija "Kamen strpljenja"
Scena iz filma Atika Rahimija "Kamen strpljenja"

Dva nova filma bave se odnosom muškaraca i žena u konzervativnim društvima - Avganistanu i Saudijskoj Arabiji

Dva nova nezavisna filma, u režiji Avganistanca Atika Rahimija, I Haife al-Mansur, prve rediteljke u Saudijskoj Arabiji, skreću pažnju na odnos muškaraca i žena u dva konzervativna društva. Rahimijev film dogadja se u izmišljenoj zemlji zasnovanoj na ratom razorenom Avganistanu, dok se drugi odvija u Saudijskoj Arabiji. Iako veoma različiti po stilu i načinu obrade teme, oba filma koncentrišu se svet žena i različite percepcije u društvima u kojima ne postoji jednakost polova.

Mlada žena u filmu Atika Rahimija, Kamen strpljenja, posle godina emotivnog zanemarivanja I zlostavljanja, otvara dušu svom mužu, koji leži u komi.

Žena nalazi utehu u mužu koji je ne čuje. On postaje njen “kamen strpljenja”, legendarni kamen koji prema tradiciji čuva tajne i ljudima pruža utehu.

Avganistanska aktivistkinja Hosai Vardak kaže da je Rahimi izradio vrlo preciznu sliku tipičnog avganistanskog braka bez ljubavi – i porodičnih odnosa u društvima u kojima dominiraju muškarci, kao što je slučaj sa Avganistanom.

“Brak je tu često odnos koji se svodi na to da se radjaju deca, proširuje porodica i da imate nekoga da vodi računa o vama.”

Ona kaže da odsustvo komunikacije u mnogim dogovorenim brakovima vodi ka nesreći oba supružnika, nasilju u porodici kao I nasilju uopšte.

“Zbog čega postoje ratovi? Zašto dolazi do nasilja? Zato što ne postoji ljudsko saosećanje.”

U svom saudijskom filmu “Vadžda”, Haifa al-Mansur takodje razotkriva tabue u vezi sa polovima.

U središtu pažnje je desetogodišnja Vadžda, koja sanja o kupovini bickla uprkos neodobravanju saudijskog društva. Film je prati u njenim planovima da kupi bicikl dok njenu majku napušta muž i uzima drugu ženu, jer nije mogla da mu rodi sina.

Kao prva žena – reditelj u svojoj zemlji, Haifa al-Mansur utire put drugim saudijskim ženama koje žele da se bave filmom.

"Mnogo verskih lidera ponovo razmatra i proučava svoju literature dok postaju tolerantniji i otvoreniji od ženama, na primer mešovitom radnom okruženju… U Saudijskoj Arabiji se dešavaju promene, I postoji upadljiva razlika izmedju nje I mesta kao što su Pakistan ili Avganistan.”

Saudijska Arabija izabrala je film “Vadžda” kao svog prvog kandidata u istoriji za Oskara za najbolji strani film.
XS
SM
MD
LG