Linkovi

Kombinacija lekova za Hepatitis C


Iako ne postoji vakcina za sprečavanje ovog tipa hepatitisa, istraživači su pronašli kombinaciju lekova koji mogu da izleče većinu težih slučajeva tog oboljenja.

Oko 150 miliona ljudi u svetu ima hronično oboljenje jetre pod nazivom Hepatitis Ce, sudeći prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Hepatitis je u rasponu od umerene do smrtonosne bolesti. Iako ne postoji vakcina za sprečavanje ovog tipa hepatitisa, istraživači su pronašli kombinaciju lekova koji mogu da izleče većinu težih slučajeva tog oboljenja.

Istraživači tragaju za načinima za izlečenje ili sprečavanje dobijanja hepatitisa Ce. To je zarazna bolest i može da izazove oboljenje jetre, rak jetre i smrt.

Doktor Entoni Fauči iz Nacionalnih instituta za zdravlje to objašnjava na sledeći način.

“Hronična hepatitis Ce infekcija je vodeći uzrok zbog kojeg imamo transplantacije jetre u Sjedinjenim Državama.”

Doktor Fauči je predvodio studiju koja je bila usmerena na pacijente koji su živeli u siromašnim, urbanim oblastima, većinom Afroamerikance koji su već imali bolest jetre. Tim pacijentima dat je novi lek, SOFOSBUVIR, koji još nije odobrio sekretarijat za hranu i lekove.

“Sofosbuvir je sastojak koji deluje direktno protiv hepatitisa Ce. On se meša sa jednim od enzima koji su važni kada se virus umnožava.”

Pacijenti su takođe primili rivavirin, stariji lek protiv hepatitisa Ce. Nakon što su uzimali oba leka tokom određenog vremena, između 50 i 70 odsto pacijenata bilo je izlečeno. Oni nisu više imali virus hepatitisa Ce u krvi. Tretman je isključio interferon, lek koji je putem injekcije redovno korišćen protiv te bolesti. Interferon može da izazove ozbiljne posledice koje ga čine teškim za uzimanje ali je kombinacija lekova koje su pacijenti uzimali tokom studije imala minimalne efekte i ni jedan pacijent nije izuzet.

Hepatitis Ce se smatrao kao tihi ubica jer većina pacijenata nije znala da ga ima sve dok bolest nije napredovala. Ako se ustanovi na vreme može da se spreči rak jetre i da se poboljša dejstvo leka. Prema rečima doktora Faučija, to je razlog zbog kojeg je redovno praćenje važno isto toliko kao i pronalaženje leka kojeg je jednostavno uzimati.

“Ideja da se kod tih osoba uspostavi dijagnoza i da im se, ako je potrebno, prepiše tretman je veoma važna za očuvanje javnog zdravlja.”

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG