Linkovi

Asad ne isključuje mogućnost vojne akcije SAD


Sirijski predsednik izjavio je da je njegova zemlja rešena da ispuni rusko-američki dogovor o predaji hemijskog oružja, ali da ne isključuje mogućnost da ipak dodje do američke intervencije.

Sirijski predsednik Bašar al Asad ne isključuje mogućnost američke vojne akcije protiv njegove zemlje bez obzira što je prihvatio sporazum kojim se lišava hemijskog oružja.

U razgovoru za venecuelansku televizijsku mrežu Telesur, Asad je rekao da je njegova vlada i dalje rešena da ispuni američko-ruski dogovor, koji je na putu da bude ozvaničen u Savetu bezbednosti UN-a.

Asad je naveo da ne vidi “ozbiljnu prepreku” za ostvarenje tog plana, ali je upozorio da bi teroristi, kako se izrazio, mogli da pokušaju da blokiraju pristup međunarodnim ekspertima, zaduženim da obezbede sirijske zalihe hemijskog oružja.

Pomenuti plan je usvojen pošto su SAD zapretile vazdušnim udarima kao kaznenom merom zbog napada hemijskim oružjem na sirijska pobunjenička uporišta u kojem su poginule stotine ljudi. Asad odbacuje odgovornost za taj napad.

SAD su otkazale vazdušnu akciju pošto je Asad prihvatio dogovor, ali sirijski lider je rekao Telsuru da mogućnost, kako je naveo, američke “agresije” i dalje postoji, bez obzira da li je “povod” tome hemijsko oružje ili “nešto drugo.”

Sinoćni Asadov intervju je usledio nakon što su se inspektori UN-a vratili u Siriju da bi okončali istragu nekoliko incidenata u kojima je, kako se navodi, upotrebljeno hemijsko oružje.
XS
SM
MD
LG