Linkovi

Nikolić: Ne prihvatamo prijem Kosova u UN


Nikolic UN

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, predsednik Srbije naglasio je da postignuti sporazumi sa Prištinom ne znače da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u svetsku organizaciju.

Postignuti sporazum sa Prištinom, koji će primeniti u potpunosti ne znači da Srbija namerava da prihvati prijem Kosova u Ujedinjene nacije i druge međunarodne organizacije, inicijative i forume", izjavio je danas predsednik Srbije Tomislav Nikolić u obraćanju Generalnoj skupštini svetske organizacije.

"Uz važno posredovanje visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, sklopljeni su sporazumi s kosovskim Albancima", rekao je Nikolić. "Srbija je time pokazala da, koliko je u njenoj moći, želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji", naveo je NIkolić, ali i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan svakodnevni život.

Nikolić je zatražio da mandat misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) ostane nepromenjen, da se broj pripadnika Misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju. On je podržao i delovanje Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) i zatražio da ona poštuje sopstvena načela kada je reč o Kosovu i Metohiji. Predsednik Srbije je takođe zatražio da se UN uključe u istragu zasnovanu na izveštaju Saveta Evrope o nezakonitoj trgovini ljudskim organima tokom sukoba na Kosovu.

Nikolić je istakao da Srbija želi sa svim susedima da gradi dobre odnose, da se povezuje novim putevima i da zajedno sa njima nastupa na svetskom tržištu. "Evropskim partnerima, Srbija poručuje da je vreme sukoba, nepoverenja i sporova prošlo", rekao je NIkolić. "Očekujem da Srbija, kako je i odlučeno, najkasnije januara 2014. godine, započne pregovore o članstvu u Evropskoj uniji", naglasio je Nikolić, dodavši da Srbija pridaje veliki značaj unapređenju i zaštiti ljudskih prava i nastoji da u potpunosti primenjuje međunarodno prihvaćene standarde.
XS
SM
MD
LG