Linkovi

Dačić i Djukanović: Kvalitetni odnosi


Dva premijera su, medjutim, zaključila da Crna Gora i Srbija ne mogu naći kompromis po pitanju dvojnog državljanstva jer imaju potpuno različite koncepte

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić boravio je danas u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Tom prilikom, dva premijera su zaključili da Crna Gora i Srbija ne mogu naći kompromis po pitanju dvojnog državljanstva jer imaju potpuno različite koncepte

Dačić je kazao da su, kada je riječ o dvojnom državljanstvu, u pitanju dva koncepta i da su oba legitimna. Srbija, kaže on, dozvoljava dvojno državljanstvo, dok je za sticanje crnogorskog potrebno odricanje od državljanstva druge države.

Tragali smo za rješenjem, ali je nemoguće naći neki kompromis, jer su u pitanju dva različita kocepta’, rekao je Dačić.

On je ocijenio da su odnosi dvije države proteklih godina bili opterećeni politikom, i sumnjama ‘da li iza neke ideje stoji neki skriveni plan’.

‘Nemamo nikakav plan, nego da građane rasteretimo tih problema. A ne da li će sada tu da se upiše ne znam koliko ljudi iz Srbije koji imaju porijeklo, da bi uticali na neki izborni rezultat ovdje’, naveo je Dačić.

Premijeri su se saglasili da se dvije države proteklih godina, opterećene političkim pitanjima, nijesu bavile onim što je od opšteg interesa za život građana.

Crnogorski premijer Milo Đukanović kazao je da je na današnjem sastanku ocijenjeno da su sada između Crne Gore i Srbije uspostavljeni kvalitetni odnosi u svim oblastima društvenog života i rada.

Ovo nije bio razgovor u kome smo bili posvećeni problemima, jer je njih na obostrano zadovoljstvo sve manje, i rekao bih da su uobičajeni u odnosima dvije države’, rekao je Đukanović.

Današnji razgovor je bio dominantno posvećen zajedničkim šansama, naglasio je crnogorski premijer.

‘Dogovorili smo se da, pored postojećih formi saradnje dvije Vlade, osmišljavamo i nove kojima ćemo obezbijediti što frekventnije susretanje na svim, uključujući i najviše nivoe’, kazao je Đukanović.

On je rekao da je sa srpskim kolegom razgovarao o svim pitanjima uobičajenim za takve susrete - od pitanja prava manjina, do poboljšane saradnje na planu zajedničke evropske i evroatlanske budućnosti.

Dačić je kazao da Srbija apsolutno podržava Crnu Goru kada je riječ o evropskim integracijama.

Mi se nadamo, i za to ćemo se boriti, da će Srbija i Crna Gora biti sljedeće države koje će ući u Evropsku uniju, naveo je on.

Oba premijera zadovoljni su saradnjom policija dvije države, kao i kvalitetom saradnje između ministarstava pravde, što je dobar primjer za region u cjelini, i doprinosi vladavini prava i uspostavljanju efikasnijih institucija pravne države, što, ocijnjeno je, kvalitetnijie i brže utire put ka dostizanju zajedničkih evropskih ciljeva.

Dačić je kazao da očekuje da će Đukanović do kraja godine posjetiti Beograd.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG