Linkovi

Nova politička blokada u Vašingtonu


Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner i njegovi republikanci pozdravljaju usvajanje zakona kojim se sprečava zatvaranje vlade.
Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner i njegovi republikanci pozdravljaju usvajanje zakona kojim se sprečava zatvaranje vlade.

U Predstavničkom domu usvojena je rezolucija kojom se omogućuje dalje finansiranje rada vlade, ali se sprečava finansiranje zakona predsednika Obame o reformi zdravstvene zaštite.

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, usvojio je rezoluciju kojom se nastavlja finansiranje rada američke vlade ali se ujedno eliminiše finansiranje predsednikovog zakona o zdravstvenoj zaštiti, nazvanog “Obamaker”. S obzirom da su šanse da zakon prodje u Senatu, koji kontrolišu demokrate, minimalne, očekuje se nova napeta bitka oko budžeta, samo deset dana uoči potencijalnog delimičnog zatvaranja vlade.

Vašington se još jednom nalazi na ivici ekonomske provalije. Dok se primiču dva važna roka, Kongres je potpuno nefunkcionala. Za sada, dve strane se uglavnom uzajamno prozivaju:

“Nikada nisam video ekstremniju grupu ljudi od republikanaca okorelih desničara, koji sada sede u Kongresu”, ocenio je demokratski senator Čak Šumer.

“Predsednik će rado da pregovara sa Vladimirom Putinom ali nije spreman da saradjuje sa Kongresom na planu koji se bavi deficitom koji preti našoj ekonomiji", žali se predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejner.

30. septembra vlada će ostati bez para, ukoliko Kongres ne usvoji zakon o privremenom finansiranju njenog rada. Predstavnički dom je danas to učinio, ali postoji začkoljica – usvojenim predlogom se takodje potpuno ukida finansiranje Obaminog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

“Ovo je pobeda za američki narod. Ali ujedno je ovo pobeda zdravog razuma”, rekao je Džon Bejner.

Glasanje je bilo simbolični čin, pošto zakon nema nikakvu šansu da prodje u Senatu sa demokratskom većinom.

“Želim da budem apsolutno, kristalno jasan. Svaki zakon kojim se ukidaju sredstva za “Obamaker” je mrtav, to je samo gubljenje vremena”, poručio je vodja demokratske većine u Senatu, Heri Rid.

Kongres će zato morati da se vrati izradi predloga o finansiranju rada vlade, dok se rok, 30. septembar, bliži. Sledeća velika budžetska bitka dogodiće se sredinom oktobra kada opet treba da se podigne granica američkog zaduživanja.

Predsednik Obama, koji je danas u Mizuriju održao govor o ekonomiji, poručio je da je osnovni zadatak Kongresa da usvoji budžet, ali je i primetio da je trenutni sastav Kongresa više usmeren na to da remeti njegove planove, nego na dobrobit gradjana.

Nova anketa koju su sproveli Vašington Post i ABC News pokazuje da je zakon o zdravstvenoj zaštiti i dalje veoma nepopularan. Većini Amerikanaca ne dopada se način na koji se on sprovodi, a samo jedna trećina ga odobrava. Medjutim, većina Amerikanaca smatra da ne sme da dodje do zatvaranja vlade da bi se oborio Obamin zakon.
XS
SM
MD
LG