Linkovi

Obama traži podršku poslovnih lidera


Predsednik Barak Obama obraća se članovima Poslovnog okruglog stola, trgovinske grupe koja predstavlja najveće američke korporacije.

Predsednik Obama zatražio je od uglednih poslovnih lidera da pomognu da se prevazidju nesuglasice u pogledu budžeta i zaduživanja sa kojima se zemlja suočava.

Obama se danas obratio članovima Poslovnog okruglog stola u Vašingtonu. Među članovima tog foruma su menadžeri nekih od vodećih američkih korporacija, poput Ekson Mobila, Boinga i Koka-kole.

Obama je zatražio od poslovnih lidera da lobiraju Kongres da usvoji budžet za narednu fiskalnu ogodinu, koja počinje 1. oktobra, kako bi se izbeglo delimično zatvaranje federalne vlade, i da povise gornju granicu zaduživanja sa dosadašnjis 16 hiljada i 700 milijardi dolara kako bi zemlja mogla da nastavi da otplaćuje svoje dugove.

Predsednik Obama i njegovi republikanski suparnici u Kongresu ne slažu se u pogledu iznosa federalnog budžeta, prioriteta vladinih izdataka i gornje granice zaduživanjua. Neki od konzervativnih republikanaca nastoje da uslove podršku budžetu zahtevom da administracija odustane od sprovodjenja ranije usvojenog zakona o reformi zdravstvenog osiguranja, dok predsednik Obama i demokrate u Kongresu odbacuju takvo uslovljavanje.
XS
SM
MD
LG