Linkovi

Preispitivanje mera bezbednosti i pristupa


Najviši zvaničnici Pentagona na ceremoniji polaganja venca u spomen žrtvama napada u sedištu Komande pomorskih sistema američke mornarice.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel naredio je reviziju mera obezbedjenja u američkim vojnim ustanovama, dok je predsednik Obama zatražio reviziju bezbednosnih standarda u vladinim agencijama.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel naredio je da se preispitaju mere obezbedjenja u svim američkim vojnim ustanovama širom sveta, posle pucnjave u Komandi američke mornarice u ponedeljak u Vašingtonu, u kojoj je ubijeno 13 ljudi.

Vojne i nezavisne komisije će obaviti iste revizije koje treba da uključe i politiku izdavanja propusnica i provere biografije. Hejgel je poručio da će sve postojeće mere biti podvrgnute razmatranju, i da će, ako se utvrdi da postoje praznine i propusti, oni biti eliminisani.

Napadač, Aron Aleksis, koji je radio pod ugovorom kao specijalista za informativnu tehnologiju, ušao je u komandu mornarice sa važećom propusnicom. Od avgusta se je išao na lečenje zbog mentalnih problema, u organizaciji Sekretarijata za pitanja veterana, ali mu nije oduzeta propusnica. FBI je saopštio da Aleksis nije imao pomagače, ali je njegov motiv za napad i dalje nepoznat.

Aleksis je prethodno bio uhapšen u dva odvojena incidenta 2004, i 2010, u kojima je pucao iz vatrenog oružja, a nekoliko puta je prekršajno odgovarao u toku četvorogodišnje službe u mornarici, koja je završena 2011. godine.

Tragični dogadjaj u ponedeljak bio je najnoviji u nizu smrtonosnih pucnjava u SAD. U intervjuu za TV mrežu na španskom jeziku Telemundo, predsednik Barak Obama apelovao je na Kongres da usvoji nove mere za kontrolu oružja kako ono ne bi dospevalo u ruke mentalno obolelih osoba.

“Činjenica da nemamo dovoljno čvrst sistem provere biografije je nešto što nas čini podložnijim ovakvim vrstama pucnjave. Zabrinjava me što ovo postaje rituali kroz koji prolazimo na svaka tri, četiri meseca, gde imamo te užasne pucnjave sa velikim brojem žrtava a opet nismo spremni da preduzmemo osnovne mere za koje znamo da bi mogle da promene stvari”, izjavio je Obama.

Predsednik je naredio da se preispitaju bezbednosni standardi za vladine radnike pod ugovorom, kao i stalno zaposlene, u različitim federalnim agencijama.
XS
SM
MD
LG