Linkovi

Centralna banka smanjuje stimulativne mere?


U Vašingtonu je danas počeo dvodnevni sastanak centralne banke, na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o smanjenju programa za kupovinu obveznica.

Američki ekonomisti smatraju da su zvaničnici Federalnih rezervi blizu odluke o početku smanjenja stimulativnih mera, koje se preduzete kako bi se nakon recesije podstakao ekonomski rast.

U Vašingtonu je danas počeo dvodnevni sastanak centralne banke, na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o smanjenju programa za kupovinu obveznica, u vrednosti od 85 milijardi dolara mesečno.

Jedan od vodećih ekonomskih eksperata, Džim O Saliven, rekao je za Glas Amerike da očekuje da će to smanjenje iznositi 10 milijardi dolara mesečno.

Drugi ekonomista, Mark Vitner, smatra da američka privreda napreduje, iako se nije u potpunosti oporavila od najgore krize od perioda Velike depresije. Imajući u vidu to poboljšanje, centralna banka pokušava da umanji svoju ulogu kada je reč o podsticaju ekonomskog rasta, naglašava Vitner.

Uprkos boljoj ekonomskoj situaciji, rast na tržištu rada je poslednjih meseci usporen, dok su izvesni odustali od traganja za zaposlenjem.

Jedna od najbogatijih zemalja u svetu takođe se suočava sa rasprostranjenim siromaštvom. Prema vladinim podacima, više od 46 miliona Amerikanaca odnosno 15 odsto gradjana živi na granici siromaštva ili ispod nje. Za četvoročlanu porodicu, ta granica iznosi 23 hiljade 550 hiljada dolara godišnje.
XS
SM
MD
LG