Linkovi

UN: „Neopisiva zverstva“ u Severnoj Koreji


Majkl Kirbi, predsedavajući Komisije za istragu stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji
Majkl Kirbi, predsedavajući Komisije za istragu stanja ljudskih prava u Severnoj Koreji

Komisija UN za istragu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji predstavila je izveštaj, zasnovan na svedočanstvima severnokorejskih izbeglica i bivših zatvorenika.

Šef istražnog tima Saveta za ljudska prava UN-a, Majkl Kirbi, izjavio je da su preživeli u zatvorskim logorima u Severnoj Koreji pretrpeli „neopisiva zverstva“, sugerišući da se radi o široko rasprostranjenoj praksi zlostavljanja.

Kirbi, koji je to izjavio danas u Savetu za ljudska prava u Ženevi, obavio je razgovare sa svedocima u Seulu i Tokiju tokom proteklih nekoliko meseci. On je razgovarao sa severnokorejskim izbeglicama, uključujući i bivše zatvorenike.

Kirbi je preneo svedočenje jednog čoveka o deci koja su preživela tako što su jela pacove i travu. On je takodje govorio o svedočenju žene koja je rekla da je bila očevidac kada je jedna majka bila primorana da udavi sopstvenu bebu.

Kirbi, inače bivši sudija Vrhovnog suda Australije, rekao je panelu UN-a da će njegova istraga pokušati da utvrdi koji severnokorejski funkcioneri i institucije su odgovorni za tu situaciju.

Severna Koreja je odbila da saradjuje u istrazi i danas je saopštila da su dokaze falsifikovali oni koji su neprijateljski raspoloženi prema Pjongjangu – uključujući Japan, EU i SAD.

Kirbi je obacio tu kritiku i apelovao na Severnu Koreju da ponudi dokaze u svoju odbranu.
XS
SM
MD
LG