Linkovi

FBI: Aleksis - jedini napadač, motiv nepoznat


FBI je objavio fotografije Arona Aleksisa za koga policija veruje da je bio jedini napadač u kompleksu američke mornarice u Vašingtonu.
FBI je objavio fotografije Arona Aleksisa za koga policija veruje da je bio jedini napadač u kompleksu američke mornarice u Vašingtonu.

34-godišnji Aron Aleksis, stručnjak za informativnu tehnologiju, jedini je osumnjičeni za jučerašnji oružani napad u kompleksu američke mornarice u Vašingtonu, u kojem je poginulo 12 osoba, kao i sam napadač.

Vlasti u Vašingtonu navode da je za jučerašnju pucnjavu u kojoj je poginulo 13 ljudi, jedini osumnjičeni 34-godišnji Eron Aleksis. On je kao bivši službenik koji je radio za vojsku pod ugovorom, ušao u sedište američke mornarice sa važećom propusnicom i zatim izveo napad u kojem je i sam izgubio život. Međutim kako je uneo oružje i šta mu je bio motiv, pitanja su na koja neće biti lako naći odgovor.

Ranije danas, u kompleksu zgrada američke mornarice, Sekretar za odbranu Sjedinjenih Država, Čak Hejgel, gradonačelnik Vašington Vinsent Grej i drugi visoki zvaničnici položili su venac za žrtve jučerašnjeg napada u kojem je poginulo 13 ljudi uključujući i napadača, a ranjeno osmoro, među kojima je i jedan pripadnik policije.

Među poginulima su 51-godišnji Artur Danijels, koji je iza sebe ostavio 9 unuka i 46-godišnji Kenet Proktor, vladin službenik u poslednje 22 godine.

Predstavnici Federalnog istražnog biroa potvrdili su da 34-godišnji Eron Aleksis, koga je policija upucala, stoji iza napada. On je i sam radio za američku mornaricu, te je imao pristup službenim zgradama iako je ranije dva puta hapšen zbog incidenata koji su uključivali pucnjavu. 2004. je u Sijetlu pucao u točkove tudjeg automobile, a 2010. je Fort Vortu optužen da je ispalio metak prema stanu svoje komšinice. Aleksis je 2011. bio otpušten iz mornarice.

Nadležni organi pokušavaju da naprave psihološki profil ubice, a za sada je potvrđeno da je imao paranoju, poremećaj sna i da je čuo nepostojeće glasove. Aleksis je od avgusta ove godine bio na lečenju za mentalna oboljenja u Odseku za veterane.

Policija za sada ne zna motiv napada, ali je počela sa pretragom automobila za koji se veruje da ga je Aleksis iznajmio kao i hotelske sobe u kojoj je živeo. FBI je protekle noći ispitivao roditelje Erona Aleksisa, koji žive u Bruklinu.

“Oni sada više oplakuju žrtve jer toliko je života izgubljeno i to nam sada ne treba”, kaže Entoni Litl, rodjak osumnjičenog napadača.

U ponedeljak kasno uveče dok je u američkoj prestonici padao mrak, ožalošćeni građani su se okupili ispred sedišta mornarice gde je izvršen napad i održali bdenje sa svećama. Predsednik Obama je izdao nalog da se u pomen žrtvama sve zastave u zemlji spuste na pola koplja do zalaska sunca u petak.
XS
SM
MD
LG