Linkovi

Kombinovana pilula bolje rešenje za pacijente


Srčani pacijenti skloniji su da uzimaju lekove ako su oni objedinjeni u jednoj piluli

Nova studija pokazuje da bi srčani bolesnici, ako bi mogli da uzimaju samo jednu pilulu umesto nekoliko, bili mnogo više skloni da redovno uzimaju lekove.

Brojni pacijenti koji imaju srčana oboljenja ili su pretrpeli moždani udar ne uzimaju svoje lekove redovno, kako su im prepisani. Jedna studija pokazala je da su brojni pacijenti prestali da uzimaju lekove u prva tri meseca pošto što su imali moždani udar. Nova studija u Velikoj Britaniji ustanovila je da, ako bi pacijenti koji imaju srčana oboljenja, mogli da uzimaju samo jednu pilulu umesto nekoliko, bili mnogo više skloni da redovno uzimaju lekove.

Pacijenti koji imaju povećan rizik za dobijanje sračnog napada ili moždanog udara često moraju da uzimaju veliki broj pilula. Neke od njih mogu da smanje krvni pritisak, dok druge mogu da kontrolišu nivo holesterola. Ali ima i drugih.

Henrik Pič boluje od visokog krvnog pritiska i dijabetesa. On je učestvovao u studiji, kako bi ustanovio da li bi mogao bolje da održava svoje zdravlje, tako što će smanjiti broj pilula koje mora da uzima.

“Kada sam uzimao lekove koji su bili u vidu nekoliko različitih tableta, imao sam pet, šest ili sedam tableta koje je trebalo da popijem”.

Doktor Sajmon Tom iz Nacionalnog institute za srce i pluća na Imperijal Koledžu u Londonu, zna da je pacijentima teško da organizuju sve te lekove.

“Znamo da postoji manjak u pokrivenosti i redovnom uzimanju preventivnih lekova, posebno u zemljema sa niskim prihodima”.

Dr Tom predvodio je studiju u kojoj je učestvovalo više od dve hiljade pacijenata. Skoro 90 odsto njih pretrpelo je moždani udar ili je imalo srčano oboljenje. Preostalih deset odsto imalo je visok rizik od dobijanja jednog od ta dva. Polovina učesnika studije primila je kombinaciju dnevnih lekova poznatu kao polipil koja je sadržala statine, lekove za smanjenje krvnog pritiska i druge lekove kao što je aspirin za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka. Dr Tom kaže da su rezultati jasno pokazali dobrobiti polipila.

“Više pacijenata na kraju istraživanja uzimalo je navedene lekove u formi fiksne doze u polipil kombinaciji, nego što je slučaj bio u grupi sa uobičajenom negom”.

Pacijenti koji su uzimali polipil imali su poboljšanja u kontroli krvnog pritiska i holesterola. Pič kaže da je i on nešto naučio.

“Pomoglo mi je da shvatim da je redovno uzimanje lekova veoma važno. Polipil je značio da nikada nisam bio u nedostatku. Uvek sam imao tačnu količinu tableta koje sam uzimao”.

Dr Tom kaže da studija ima ogroman uticaj, posebno za one koji preskaču uzimanje lekova.

“Polipil predstavlja veliku priliku za javno zdravlje da premosti problem neredovnog uzimanja prepisanih i delotvornih lekova”.

Dr Tom ističe da je to zato što su učesnici koji su najviše dobili od redovnog uzimanja svojih lekova bili oni koji su najviše bili skloni da ih preskoče na početku istraživanja.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.
XS
SM
MD
LG