Linkovi

Požari na obali Nju Džersija


Guverner Nju Džersija Kris Kristi daje izjavu za medije dok se vatrogasci bore da stave pod kontrolu veliki požar u Sisajd Parku.
Guverner Nju Džersija Kris Kristi daje izjavu za medije dok se vatrogasci bore da stave pod kontrolu veliki požar u Sisajd Parku.

Vatrena stihija zahvatila je dva grada na obali Nju Džerzija manje od godinu posle superoluje Sendi koja je opustošila istu oblast.

Obalu države Nju Džerzi zahvatio je požar i uništio desetine privatnih lokala. Guverner Nju Džerzija kaže da je 95 odsto požara pod kontrolom i da naporan posao obnove popularnog šetališta duž obale tek predstoji. Isti deo obale Nju Džerzija bio je potpuno uništen posle uragana Sendi pre manje od godinu dana, a vlasnici lokala danas ponovo stoje u ruševinama.

Vatrena stihija zahvatila je dva grada na obali Nju Džerzija manje od godinu posle superoluje Sendi koja je opustošila istu oblast. Guverner Nju Džerzija, Kris Kristi posetio je mesto nesreće rano jutros.

“Muka mi je kad pomislim na sav trud, vreme i sredstva koji smo uložili u ovo. Ovo što se događa je apsurdno”.

Nadležni kažu da je požar počeo u četvrtak posle podne u jednoj poslastičarnici u Sisajd Parku pored šetališta na obali Nju Džerzija, južno od Njujorka, i vrlo brzo se proširio na susedni grad Sisajd Hajts.

Požar je raspršio snove više od 50 vlasnika lokala. Mnogi privatnici na Sisajd hajtsu i Sisajd parku morali su ubrzano da obnove svoje lokale pošto je superoluja Sendi prošlog oktobra opustošila obalu Nju Džerzija. Lokali su zatim bili otvoreni na vreme za predstojeću turističku sezonu, ali ne zadugo.

“Bilo je jezivo. Kada sam prelazio most izgledalo je da ceo grad gori, nezamislivo, samo vatra i vrućina”, kaže vlasnik prodavnice Danijel Šoger.

Dok je požar bio na vrhuncu snage, više od 400 vatrogasaca pokušavalo je da obuzda vatru i dim. Posle nekoliko sati ostalo je oko 100 vatrogasaca koji su polivali hiljade galona vode na usijana mesta. Vetar brzine oko 50 kilometara na sat nije mnogo pomogao pri gašenju požara protekle noći.

“Zbog vetrova, naši momci koji su bili u prvim linijama su nekoliko puta prošli kroz pakao”, ispričao je Brajan Gabrijel iz Vatrogasne službe.

Vatrogasci su uklonili deo šetališta od drveta kako bi na tom mestu napravili peščanu dinu i tako sprečili širenje požara. Za sada nije poznat uzrok požara.
XS
SM
MD
LG