Linkovi

Kacin: Zaokružen proces političkog dijaloga


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin

Dogovor dvojice premijera, postignut u nedjelju kasno uveče uklanja barijere za skori početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, uveren je izvestilac za Srbiju, Jelko Kacin.

Jelko Kacin time deli mišljenje premijera Srbije Ivice Dačića da je, nakon postizanja sporazuma o telekomunikaciji i energiji, Srbija ispunila sve uslove iz aprilskog sporazuma i s pravom očekuje početak završnih pregovora o prijemu,

Kacin takodje ocenjuje da je sada potrebno što pre stvoriti uslove da se održi prva medjuvladina konferencija Srbije i EU, čime bi se otvorili pregovori o prijemu:

"Ovim dogovorom je proces političkog dijaloga zaokružen. Puna implementacija dogovora, uključujući i održavanje lokalnih izbora 3. novembra, ostaje od centralne važnosti za proces evropskih integracija Srbije i Kosova. Očekujem od vlasti u Beogradu da učine sve kako bi se stvorila pozitivna atmosfera za učešće što većeg broja pripadnika srpske zajednice na izborima," rekao je Kacin.

Prema njegovoj oceni, srpska zajednica na Kosovu biće jača i predstavljaće važniji faktor u političkom životu Kosova kada se podela na sever i jug efektivno okonča održavanjem izbora:

"Uveren sam da optuživanja, diskreditovanje i verbalni napadi na bilo koju političku organizaciju Srba sa Kosova moraju postati stvar prošlosti. To nije evropski, a još manje konstruktivan pristup," naglasio je Kacin.

Jutros se oglasila i visoka predstavnica EU:

Vrlo sam zadovoljna da smo prošle noći imali 16-tu po redu rundu razgovora,koja sledi nakon aprilskog sporazuma, te da su premijeri i njihovi timovi uspeli da postignu sporazum o telekomunikacijama i energiji. Odajem im na tome priznanje, kao i evropskom timu koji je posredovao u tome. Imali smo i važan razgovor o skorim izborima. Zaista je važno da ljudi izadju na izbore i daju svoj glas i bili smo u mogućnosti da razgovaramo o nekim praktičnim pitanjima koja treba
rešiti. Radimo u tesnoj saradnji sa OEBS-om. Želim svima uspešne izbore i očekujem da ćemo nastaviti zajednički posao ubuduće,"
navela je Ketrin Ešton.

Briselski susreti dva premijera, uz posredovanje Visoke predstavnice Ešton, mogli bi da budu nastavljeni nakon izbora na Kosovu, planiranih za 3. novembar.
XS
SM
MD
LG