Linkovi

Oslikana vozila hit na festivalu "Artskejp"


Artskejp festival u Baltimoru jedan od najvećih besplatnih umetničkih festivala u Sjedinjenim Državama.

Održava se svakog leta još od 1981. i svaki put privuče više od 350 hiljada posetioca za tri dana. Jedna od atrakcija jeste izložba umetničkih kola, koja ove godine slavi 20. godišnjicu. Novinarka Glasa Amerike, Džuli Tabo razgovarala je sa nekim od vlasnika automobila o njihovim unikatnim vozilima.

Izložba “Art Cars” ima za svakog ponešto. Neka kola su oslikana scenama iz Holivuda – trenutni hitovi poput Betmena ili ovaj nezaobilazan kombi inspirisan filmom Građanin Kejn iz 1941. Tu su i neka obična vozila, koja su pretvorena u nešto sasvim neobično.

Ted Mengum je bio inspirisan jednom klasičnom američkom igračkom iz detinjstva.

“Skoro svaki dečak je imao Radio Flyer kolica kad je bio mali tako da vidite odrasle ljude kako se osmehuju jer im to budi sećanja iz detinjstva”.

“Imali smo Radio Flyer sanke i kolica. Onda bismo ih sve poređali i preskakli biciklom preko njih”, priča posetilac festivala Vins Delgavio.

Mengum je napravio Radio Flyer vozilo od starih ambulatnih kola, koja koristi za prevoz bolesne dece.

Stiv Heler je umetnik iz Njujorka koji voli da od starih stvari pravi nove.

On pravi skulpture dinosaurusa od metalnih otpadaka, i svemirske rakete i nameštaj od delova starih modela kola.

Ipak, njegova najveća ljubav su ručno pravljena kola.

“Ovo je moj auto. Zovem ga Cro-Magnum po pećinskom čoveku. To je novi auto. Kupio sam novi Dodž Magnum 2006. i napravljen je starinski kao što su bili autobomili 1950-ih. Sastavljen je od delova 20 različitih kola iz 1950-ih sa mnogo dodatnih delova koji služe da mašina radi”, kaže Stiv.

Džim Lusio, koordinator za vizuelnu umetnost na Artskejpu, kaže da mu se dopao automobile pod nazivom Findžet.

“To mi je verovatno najomiljeniji auto na svetu – koal Antija Rakoa. To je produžena limuzina dugačka 6 metara, koja ima sve te veličanstvene dodatke. To je najneverovatniji auto”.

Kola kao ova su razlog zbog kojeg su Niki Bas i njena majka već godinama redovni posetioci festivala.

“Art Cars su zaštitni znak Artskejpa i videle smo bolja vozila nego ikada do sada. Svake godine su sve bolji”, kaže Niki.

Dvadeset uspešnih godina znači da će posetioci poput Basovih uživati u sve impresivnijim kolima na putevima.
XS
SM
MD
LG