Linkovi

Pentagon izneo ciljeve za Siriju


Uporedo sa stacioniranjem oružanih snaga za napad na Siriju, američki vojni vrh obrazložio je ciljeve eventualne vojne operacije.

Zvaničnici takođe razmatraju različite scenarije, koji bi mogli da uslede pošto akcija započne. Američki cilj je slabljenje sirijske odbrane do nivoa, koji bi nagnao predsednika Bašara al-Asada da ode sa vlasti.

General Martin Dempsi, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga, rekao je zakonodavcima da bi prvi korak bio proporcionalan, odnosno ograničeni napad, kojim bi komandovao on lično.

“Da se osujeti, promeni računica režima u vezi sa upotrebom hemijskog oružja, i degradira njegova sposobnost za to”.

Američke rakete tipa “tomahavk” spremne su da gađaju mete sirijske vlade. Oko 40 takvih raketa nalazi se na svakom od četiri američka razarača raspoređenih u istočnom Sredozemnom moru. Pentagon je udvostručio broj ratnih brodova u regionu.

Pozvan je i amfibijski brod “USS San Antonio”.

Nosač aviona “Nimic”, koji se nalazi u obližnjem Crvenom moru, spreman je za akciju.

Bela kuća za sada isključuje mogućnost obimnije akcije. Međutim, stručnjci za odbranu smatraju da kada jednom počne napad, Vašington praktično postaje učesnik građanskog rata u Siriji, posle čega će teško moći da ispuni obećanje da se neće mešati u konflikt.

Bendžamin Fridmen, saradnik Insituta Kejto, kaže:

“Uprkos poricanju da je cilj obaranje režima, čim počne bombardovanje vladinih meta u Siriji, zajedno sa pobunjeničkim borbama protiv Asada, hteli to da priznate ili ne, pokušavate da svrgnete vladu. Samo to radite malo po malo”.

U slučaju da sirijsko hemijsko oruže dospe u ruke ekstremističkih grupa, ili zavlada kompletan haos, predsednik Obama želi da može da naredi slanje američkih vojnika u Siriju, rekao je državni sekretar Džon Keri u Senatu. Međutim, odmah je dodao da je to samo hipotetička mogućnost.

Američki napad bi mogao da traje od nekoliko sati do nekoliko dana, ali je Pentagon spreman i za moguće šire posledice.

Američke oružane snage ne mogu da očekuju značajniju odmazdu relativno slabe sirijske vojske. Međutim, pripremaju se za mogući napad Hezbolaha, koji podržava Iran, ali i drugih ekstremističkih grupa, koje bi mogle da napadnu Izrael i druge američke saveznike u regionu.
XS
SM
MD
LG