Linkovi

Inspektori UN napustili Siriju


Šef tima inspektora UN, profesor Ake Selstrom i Andjela Kejn, predstavnica UN za pitanja razoružanja posmatraju kako tim inspektora napušta hotel "Four Seasons" u Damasku.

Eksperti Ujedinjenih nacija doputovali su u Holandiju sa dokazima prikupljenim tokom četvorodnevne istrage napada hemijskim oružjem

Tim Ujedinjenih nacija koji je istraživao napad hemijskim oružjem u Siriji, napustio je tu zemlju i iz Libana doputovao u u Hag.

Prije nego što su napustili sirijsku prijestonicu, eksperti su četiri dana prikupljali dokaze u pobunjeničkom uporištu u predgrađu Damaska, koje je napadnuto prije deset dana.

Portparol generalnog sekretara UN-a, Martin Nesirski, rekao je da će šef tima sjutra dodatno informisati Ban ki-Muna o situaciji. Nesirski je međutim odbio da kaže kada će eksperti predstaviti pun izvještaj. Takođe je dodao da će prikupljeni uzorci biti analizirani u evropskim laboratorijama, uz izjave očevidaca i razgovore sa ljekarima i preživjelima napada.

Zvaničnik Ujedinjenih nacija ponovio je da će se inspektori vratiti kasnije u Siriju kako bi istražili nekoliko drugih napada otrovnim gasom. Poručio je i da će eksperti nastaviti rad u toj zemlji i da se nisu sklonili zbog eventualnog američkog vazdušnog napada na Siriju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ranije je pozvao svjetske sile da se uzdrže od vojne akcije u Siriji, dok tim UN-a ne okonča istragu i predstavi svoje nalaze.
XS
SM
MD
LG