Linkovi

Jačanje vojne saradnje sa jugoistočnom Azijom


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel na sastanku ASEAN-a u Bruneju.
Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel na sastanku ASEAN-a u Bruneju.

U jeku tenzija u vezi sa Sirijom, američki sekretar za odbranu ipak je dovršio svoju turneju po jugoistočnoj Aziji čiji je cilj bilo jačanje vojnih veza.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel završava posetu regionu jugoistočne Azije, obavljenu u cilju jačanja vojnih odnosa sa partnerima i saveznicima suočenim sa rastućim uticajem Kine u tom delu sveta. Hejgel je u Bruneju učestvovao u ministarskom sastanku članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije, odnosno ASEAN-a

Hejgelov obilazak signal je da SAD podržavaju vojno jačanje svojih partnera u regionu.

Tokom boravka u Indoneziji, američki sekretar za odbranu ugovorio je isporuku borbenih helikoptera tipa “apači” u vrednosti 500 miliona dolara.

Hejgelova poseta Aziji, na prvi pogled, izgleda čudna, jer se odvija dok su američki borbeni brodovi u pripravnosti za lansiranje raketnih napada protiv Sirije.

Međutim, preusmeravanje fokusa bezbednosti na Aziju, jedan je od važnih priorireta Obamine administracije, dok je učešće na sastanku ASEAN-a pitanje kredibiliteta SAD, kaže politikolog Petrik Kronin, iz Centra za novu američku bezbednost.

“Izostanak SAD sa tako važnog sastanka, odustajanje od puta koji se mesecima planira, bilo bi potpuno pogrešan signal za region. Stoga je veoma važno, čak u jeku drugih globalnih zbivanja i kriza u svetu da sekretar za odbranu ode na svoj zakazani put kako bi Amerika održala svoju postojanost u odnosima sa partnerima Aziji.”

Hejgel je saopštio da Vašington namerava da za 50 odsto poveća vojnu pomoć zemljama jugoistočne Azije, uključujući pomoć za obuku i razvoj snaga kao što su ove na Filipinima, poslednjem odredištu Hejgelovog puta.

Kronin to naziva pametnom investicijom s obzirom na sadašnje kresanje američkog vojnog budžeta.

“Dolar po dolar, mali angažman, skromna pomoć našim partnerima I saveznicima u istočnoj Aziji mogu da postignu više od, na primer, od bacanja novca na izgradnju novih velikih vojnih platformi, koje možda ne bi bile upotrebljive u ovom regionu.”

Kina nije na Hejgelovom rasporedu posete, ali teritorijalni sporovi Kine sa Filipinima I drugim zemljama u regionu stoje u pozadini njegovih razgovora. Hejgelov obilazak dolazi posle prošlonedeljne posete kineskog ministra odbrane Pentagonu, gde su dvojica funkcionera razgovarala o jačanju razmene i regulisanju bilateralnih odnosa, koji bi mogli da se komplikuju.

“Naš cilj je da putem saradnje jačamo uzajamno vojno poverenje. Uspostavljena transparentnost je važna kako bi se uklonili rizici pogrešne kalkulacije i izbegli nenamerni konflikti i tenzije.”

Američke i kineske oružane snage sve više jačaju uzajamnu saradnju, uključujući prošloogodišnje zajedničke vojne vežbe u teritorijalnim vodama Havaja. Pored toga, Vašington je prvi put do sada pozvao Kinu da učestvuje u velikim međunarodnim vojnim manevrima iduće godine.
XS
SM
MD
LG