Linkovi

Egipćani skeptični prema posredovanju SAD


Američki senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem na konferenciji za novinare u Kairu, 6. avgusta 2013.
Američki senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem na konferenciji za novinare u Kairu, 6. avgusta 2013.

U duboko podeljenom Egiptu, islamisti odbacuju vojsku, vojska satanizuje islamiste, ali su dve strane ujedinjene – u svom gnevu prema SAD.

Američki senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem pozvali su prelazne vlasti Egipta da oslobode istaknute islamističke političare iz zatvora kako bi se omogućio dijalog o rešenju političke krize u zemlji. Mekejn I Grejem održali su konferenciju za novinare u Kairu posle susreta sa egipatskim ministrom odbrane, Abdelom Fatahom el-Sisijem. Senatori su doputovali u Egipat na zahtev predsednika Baraka Obame, u nastojanju da spreče dalje nasilje u sukobu izmedju vojske i pristalica smenjenog predsednika Mohameda Morsija. Medjutim, nastojanja SAD da odigraju ulogu iskrenog posrednika izložena su paljbi obe strane.

U duboko podeljenom Egiptu, islamisti odbacuju vojsku, vojska satanizuje islamiste, ali su dve strane ujedinjene – u svom gnevu prema SAD.

Glavnokomandujući egipatske vojske, Abdel Fatah el-Sisi izjavio je za Vašington Post da je Amerika okrenula ledja Egipćanima i da “oni to neće zaboraviti.”

General se oslonio na opštu predstavu da SAD nisu požurile da podrže smenu islamističkog predsednika Mohameda Morsija zato što podržavaju Muslimansko bratstvo.

Medjutim, samo Bratstvo nema takvu predstavu, posebno od kada je američki državni sekretar Džon Keri na sledeći način ocenio vojnu intervenciju:

"Zemljom upravlja civilna vlada. Oni su u suštini ponovo uspostavili demokratiju.”

Taj komentar je izazvao prezir islamista širom Egipta, kao što je istaknuti sveštenik Safvat Hegazi.

"Džon Keri i Amerika stoje iza vojnog puča, oni su ga planirali I izvršili. Šta drugo možete da očekujete od njega?”

Anti-američko raspoloženje u Egiptu jačalo je i pre nedavnih nemira. Oklevanje Vašingtona da jasno podrži jednu ili drugu stranu tokom ustanka protiv Hosnija Mubaraka 2011. dovelo je do toga da ni demonstranti ni stara garda ne veruju Amerikancima.

Svaka vladajuća grupa od tada je upozoravala na zlokobnu ulogu “strane ruke” u egipatskoj politici, tako da je, do početka ove godine, većina Egipćana u anketama izražavala negativan stav prema SAD.

Neki stručnjaci krivicu delimično vide u nedovoljnom razumevanju načina na koji Egipat vodi svoje medjunarodne odnose i nedovoljnoj transparentnosti tog procesa. Hišam Kasem je politički analitičar.

"Pod Mubarakom je to bio tabu, gradjanima nije omogućeno da budu deo procesa. To je trebalo da bude dijalog koji se odvija iza zatvorenih vrata. Zato je normalno da sada cvetaju teorije zavere.”

I dok Amerika gubi svoju čar kao zaštitnik interesa egipatskog naroda, njena uloga velikodušnog saveznika takodje bledi.

Decenijama je Vašington slao više od milijardu dolara godišnje svom strateškom partneru na Bliskom istoku. Onda su, početkom jula, zemlje Persijskog zaliva obećale pomoć od 12 milijardi dolara liderima koji su došli posle Morsija, što je značajno umanjilo uticaj američke finansijske pomoći.

Američko-egipatski odnosi su u lošoj fazi, ali politički analitičar Kasem veruje da će to proći.

"Mogu da zamislim da će se odnosi popraviti, ali u roku od nekoliko godina, ne u sadašnjem trenutku.”

Američki zvaničnici već su aktivni na sastancima širom Kaira, u nastojanju da pomognu i poprave odnose, najbolje što mogu.
XS
SM
MD
LG