Linkovi

Sirija: Ofanziva uoči pregovora


Ofanziva vladinih snaga na bivše uporište pobunjenika u Kusairu odvija se pred mirovnu konferenciju narednog meseca

Sirijska vlada je saopštila da je postigla znatan napredak u preuzimanju teritorije od opozicionih snaga iako se, po svemu sudeći, priprema da učestvuje na planiranim mirovnim razgovorima narednog meseca.

Ofanziva vladinih snaga na bivše uporište pobunjenika u Kusairu odvija se pred mirovnu konferenciju narednog meseca čiji cilj je da se obe strane u konfliktu dovedu za pregovarački sto. Neki posmatrači, kao analitičar Oraib Al Rantavi, veruju da su ta dva dogadjaja povezana:

„Mislim da su pregovori počeli. Ono čemu smo bili svedoci u Kusairu i drugim oblastima je deo pregovora preko nišana puške.“

Naizgled brzi gubici pobunjeničkih snaga u tom ključnom gradu – koji je kapija za vladine snage u prenošenju ofanzive dalje na sever i istoku – potkopavaju pretpostavku da je kolaps vlade predsednika Bašara Al Asada na pomolu – ili čak neizbežan.

Al Rantavi veruje da bi pobunjenici mogli da se regrupišu ali ističe da je njihova pozicija za pregovaračkim stolom oslabljena baš kada su se ponadali većoj materijalnoj pomoći iz inostranstva.

„Režim i njegovi saveznici su uspeli da pošalju poruku da ukoliko želite da okončate ovaj konflikt vojnim sredstvima morate da prođete kroz veoma bolan, dug i skup proces i nema garancija da ćete pobediti.“

Pa ipak neki u opoziciji su već odbacili ideju da sednu za pregovarački sto sa vladom – zahtevajući da prvo predsednik Asad napusti položaj. Takodje, mali broj njih gaji nadu u saveznike, takozvane „Prijatelje Sirije“, koji ove nedelje održavaju sastanak u Amanu.

I pored činjenice da je konflikt uvukao regionalne i medjunarodne sile na obe strane, pobunjenici i dalje sumnjaju u motive organizatora konferencije, uključujući Sjedinjene Države, koje se zalažu za Asadov odlazak sa vlasti. Analitičar Salem al Falahat ističe:

Svet uopšte nije ozbiljan povodom suprostavljanja Asadovoj aroganciji i ova konferencija je samo način da se omogući nastavak te situacije.“

Mnogi Sirijci će se verovatno složiti sa tim dok rat ulazi u treću godinu sa već više od 70.000 poginulih. Al Rantavi veruje da je njihova ključna briga stabilnost, a ne politika.

„4 miliona gradjana Sirije je raseljeno. To je prioritet sirijskog naroda. Ne verujem pa i ne slušam sve te laži režima ili opozicionih grupa.“

Dok strane sa međusobno suprotnim interesima planiraju da se sastanu narednog meseca kako bi videle da li je političko rešenje moguće, milioni gradjana Sirije u vihoru konflikta s mukom nastoje da se i njihov glas čuje.
XS
SM
MD
LG