Linkovi

Još nema odluke o pomoći sirijskim pobunjenicima


Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel (levo) i britanski sekretar za odbranu Filip Hamond tokom konferencije za štampu u Pentagonu

Sjedinjene Države još prikupljaju dokaze o tome ko je, gde i u kom obimu upotrebio hemijsko oružje u ratu u Siriji

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je da Obamina administracija ponovo razmatra mogućnost naoružavanja sirijskih pobunjenika.

Tokom jučerašnje konferencije za štampu u Pentagonu, koju je održao zajedno sa britanskim sekretarom za odbranu Filipom Hamondom, Hejgl je rekao da Obamina administracija razmatra širok spektar opcija, ali da nije doneta konačna odluka.

“Ja sam za razmatranje opcija radi nalaženja najbolje, i to u koordinaciji sa našim međunarodnim partnerima,” rekao je Hejgel.

Hamond je rekao da Britanija nije nikada isključivala mogućnost isporuke oružja pobunjenicima.

“Naše dve zemlje će preduzeti samo ono što je zakonski dozvoljeno. Što se tiče Velike Britanije, mi smo pod embargom Evropske unije na vojne isporuke pobunjenicima. Razmotrićemo situaciju kada bude istekao rok tog embarga,” rekao je Hemond.

U međuvremenu, predsednik Barak Obama, koji se nalazi u poseti Meksiku podržao je izjave dvojice sekretara odbrane.

“Sekretar odbrane Hejgel je danas rekao ono što ja već mesecima govorim, a to je da neprestano procenjujemo situaciju na terenu, sarađujemo sa našim međunarodnim partnerima kako bismo našli najbolji način da poguramo političku tranziciju, odnosno da Asad ode, da se zemlja stabilizuje, ubijanje okonča, i da se Sirijcima omogući da sami odluče o svojoj sudbini,” rekao je američki predsednik.

Te izjave su stigle u jeku prodora sirijskih vladinih trupa, podržanih avijacijom, u sunitske četvrti Homsa, u nastojanju da potisnu pobunjenike.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, izvestila je juče da su vladine snage zauzele četvrt Vadi al-Sajeh. Isti izvor je upozorio da će, ukoliko snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu zauzmu delove starog Homsa, doći do eskalacije sektaških napada.

Po mišljenju nekih analitičara upotreba samo male količine hemijskog oružja strateška je odluka sirijskog predsednika Bašara al-Asada, koji svesno želi da izbegne masovne žrtve.

Džozef Holidej je bivši obaveštajac u američkoj vojsci a sada istaknuti analitičar u Institutu za ratne studije, ovde u Vašingtonu.

“Ovo pažljivo uvođenje tog oružja smišljeno je tako da ne izazove veliku reakciju, što će mu omogućiti da u budućnosti pojača njegovu upotrebu,” smatra Holidej.

Komandant Slobodne sirijske armije, general Salim Idris, naveo je u pismu upućenom predsedniku Obami da je upotreba hemijskog oružja manjeg obima možda uvod u njegovu masovniju upotrebu, kao dela vladine strategije.

Gotovo neprimetna upotreba hemijskog oružja, izgleda da je u skladu sa Asadovim obrascem vojne eskalacije. Posle upotrebe teške artiljerije protiv pobunjeničkih gradskih uporišta, vlada je počela da koristi borbene helikoptere, a potom i ratne avione.

Sirijska vojska je čak ispaljivala rakete tipa skad na gusto naseljene gradske oblasti.

“Mislim da je Asad nekoliko puta do sada uspeo da na razne načine pokaže da naše pretnje nisu prave, jer nema dobrih opcija za vojnu intervenciju u Siriji,” kaže analitičar Džozef Holidej.

Asadova vlada je nedavne bombaške napade u Damasku pripisala teroristima - što je termin kojim režim označava pobunjeničke borce. Pored toga, vlada negira da je koristila hemijsko oružje.

“Ako imaju bilo kakve kredibilne dokaze, bilo kakve činjenice ili oruđe, neka ih podnesu generalnom sekretaru UN-a. Trebalo bi da ih daju i nama,” rekao je sirijski ambasador u UN-u, Bašar Džafari.

Analitičar Holidej kaže da hemijsko oružje podstiče prinudno raseljavanje civila iz pobunjeničkih područja, i to bez razaranja infrastrukture konvencionalnim oružjem. Na taj način pobunjenička teritorija gubi veliki broj stanovnika.

Džozef Holidaj nastavlja:

“Mislim da je možda već četvrtina sirijskog stanovništva raseljena u gradovima, van njih, a možda i van zemlje,” kaže Holidej.

Sirijska slobodna armija traži pomoć Sjedinjenih Država za oslobađanje Sirije od Asadove vlade i njenog hemijskog oružja.
XS
SM
MD
LG