Linkovi

Keri: Pomoć Prijatelja Sirije važan korak


Američki državni sekretar Džon Keri
Američki državni sekretar Džon Keri

Sva vojna i druga pomoć sirijskim pobunjenicima treba da se usaglašava sa prozapadno orijentisanim pobunjeničkim komandantom, generalom Idrisom

Američki državni sekretar Džon Keri je izjavio da se 11 država koje podržavaju sirijsku opoziciju saglasilo da sva vojna i druga pomoć sirijskim pobunjenicima treba da se usaglašava sa prozapadno orijentisanim pobunjeničkim komandantom, generalom Idrisom.

Keri je na današnjoj konferenciji za novinare u Istanbulu rekao da je taj sporazum jedan od najvažnijih koje su usvojile Sjedinjene Države i još 10 država „prijatelja Sirije“, na jučerašnjem sastanku u Turskoj. On je objasnio da su se članovi grupacije obavezali da usmeravaju oružje „direktno, jedinstveno i isključivo“ preko vojnog krila glavne sirijske opozicione koalicije, koje predvodi general Idris.

Vašington je na jučerašnjem sastanku obećao neborbenu pomoć sirijskim prozapadno orijentisanim pobunjenicima u iznosu od 123 miliona dolara, što je dvostruko više od onoga što im je dato od početka dvogodišnje pobune protiv autokratskog predsednika Bašara al-Asada.

Sjedinjene Države odbijaju da upućuju oružje u Siriju, iz straha da bi ono moglo da završi u rukama islamističkih pobunjenika lojalnih Al-kaidi. Ipak, Vašington se ne protivi da ostali „prijatelji Sirije“, kao što su američki saveznici Katar i Saudijska Arabija, snabdevaju pobunjenike oružjem posle provere.

Šef američke diplomatije se danas u Istanbulu odvojeno sastao i sa turskim ministrom inostranih poslova Ahmedom Davutogluom i predsednikom palestinske uprave Mahmudom Abasom.
XS
SM
MD
LG