Linkovi

Obama poziva na kompromis


Predsednik Barak Obama
Predsednik Barak Obama

Predsednik traži kompromis u pogledu dogovora o porezima i potrošnji kako bi se izbegla fiskalna kriza i moguća nova recesija

Predsjednik Barak Obama pozvao je Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, da pristane na kompromis u pogledu dogovora o porezima i potrošnji da bi se izbjegla fiskalna kriza na kraju godine koja bi mogla ponovo da gurne zemlju u recesiju.

Obama je u jučerašnjem obraćanju pozvao republikance da tokom predstojećh božićnih praznika razmisle o tome s kakvim će se problemima suočiti Amerikanci ukoliko se narednih deset dana ne postigne sporazum o povećanju poreza i smanjenju vladinih izdataka. Bez dogovora, prvog januara na snagu stupaju automatsko povećanje poreza i obavezno smanjenje potrošnje, koji će pogoditi gotovo sve građane.

Predsjednik je naglasio da će prihvatiti povećanje poreza za sve koji zarađuju više od 400 hiljada dolara godišnje. Obama se prvobitno zalagao da veći porez plaćaju Amerikanci sa prihodima iznad 250 hiljada dolara.

Republikanci međutim žele da zadrže poreske olakšice za sve. Predsjednik je poručio da u okviru eventualnog kompromisa nije moguće ispuniti sve zahtjeve. Predsjednik Obama je inače jutros sa porodicom doputovao na Havaje, gdje tradicionalno provodi božićne praznike.
XS
SM
MD
LG