Linkovi

Crna Gora: Potvrđen Zakon o taksama


Predlog za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama, koji predviđa poreze od jednog eura na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak, podnelo je deset poslanika

Građani Crne Gore i ubuduće će plaćati po jedan EUR mjesečno za upotrebu mobilnih telefona, kablovsku televiziju i za svoja električna brojila. To je odlučio Ustavni sud koji je odbacio predlog i inicijativu za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama

Predlog za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o taksama, koji predviđa poreze od jednog eura na SIM kartice, električna brojila i kablovski priključak, podnijelo je deset poslanika u Skupštini, nakon što je takvu inicijativu u organizaciji Građanskog fronta potpisalo 30 hiljada građana Crne Gore.

Zakon o taksama, poznat pod nazivom ‘euro po euro’ krajem maja je usvojen u Skupštini u okviru rebalansa budžeta i jednako je pogodio sve građane, bez obzira na prihode i imovno stanje. Novi porezi počeli su građanima da se obračunavaju u julu, a na naplatu su stigli u avgustu.

Iako se u inicijativi navodi da je Zakon nesaglasan sa Ustavom, Ustavni sud je ocijenio da osporeni zakon ima legitimni cilj –očuvanje stabilnosti državnog finansijskog sistema u uslovima ekonomske krize.

U Demokratskom frontu, najjačoj opozicionoj grupaciji, ocijenili su da je sramota što je Ustavni sud odbacio inicijativu i da je Vlada u suštini to uradila za dvadesetak porodica koje su vlasnici krupnog kapitala:

"Kada je trebalo dodatno zahvatiti da bi se ispravila pogrešna ekonomska politika, odlučili su da zavuku ruke u džepove svim crnogorskim građanima, pa i onom penzioneru i onom koji prima socijalnu pomoć. Hoće od njega da uzmu podjednak iznos novca kao od nekog oligarha ili tajkuna", ocijenio je Andrija Mandić.

Odluka Ustavnog suda je takva kakva je i Vlada bi je poštovala i da je bila suprotna, saopštio je premijer Igor Lukšić.

"Ostaje nam da primjenjujemo Zakon i da pokušamo i u budućem periodu da vodimo politiku koja će što manje ugrožavati konkurentnost privrede i što manje zadirati u džep građana, kada su u pitanju porezi", rekao je Lukšić.

Ustavnom sudu treba dozvoliti da radi u dinamici kako to poznaju standardi i ukoliko je njihova odluka da taj Zakon nije sporan iz ugla ustavnosti, onda ga treba nastaviti primjenjivati", kazao je Lukšić.
XS
SM
MD
LG