Linkovi

Đoković pozvao navijače da ne vređaju linijskog sudiju


Novak Đoković posle incidenta na US Openu proverava da li je linijski sudija dobro (Foto: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)
Novak Đoković posle incidenta na US Openu proverava da li je linijski sudija dobro (Foto: Danielle Parhizkaran-USA TODAY Sports)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković zamolio je na Tviteru svoje navijače da budu saosećajni prema linijskom sudiji koja je pogođena lopticom, nakon čega je srpski teniser diskvalifikovan sa US Opena. Njoj su potom upućivane uvrede na društvenim mrežama.

Đoković je diskvalifikovan u četvrtom kolu US Opena pošto je nenamerno pogodio lopticom linijskog sudiju tokom meča sa Špancem Pablom Karenjom Bustom. Sudija je nakon udarca pala na zemlju.

Pošto su u medijima i na društvenim mrežama objavljeni njeno ime i fotografije, upućene su joj uvrede, a Đoković je na Tviteru pozvao fanove da to ne rade.

"Dragi #NoleFam, hvala vam na pozitivnim porukama. Molim vas da takođe imate na umu da je linijskom sudiji, koja je udarena lopticom, takođe potrebna naša podrška. Nije uradila ništa loše. Molim vas da joj pružite podršku u ovom trenutku", napisao je Đoković na Tviteru.

Đoković je u svojim prethodnim objavama na društvenim mrežama naveo da to što je uradio nije bilo namerno i da mu je žao, kao i da ime sudije ne objavljuje zbog zaštite njene privatnosti.

Kazna 10.000 dolara

Iako je nenamerno pogodio sudiju lopticom i glavnim sudijama i supervizorima pokušao da objasni o čemu je reč, Đoković je diskvalifikovan sa US Opena u skladu sa pravilima Gren slem turnira koja ukazuju da "igrači u bilo kom trenutku ne smeju fizički da povrede zvaničnika, protivnika, gledaoca ili bilo koga ko se nalazi na terenu gde se igra turnir".

Uz diskvalifikaciju, Đoković je kažnjen i sa 10 hiljada dolara zbog nesportskog ponašanja.

Agencija Asošijeted pres prenosi da je taj iznos upola manji od maksimalne kazne od 20 hiljada dolara, koliko se može izreći igračima zbog nesportskog ponašanja.

Organizatori Otvorenog prvenstva Amerike saopštili su da je Đoković zbog diskvalifikacije kažnjen oduzimanjem bodova koje je osvojio na turniru, a nije dobio ni novčanu nagradu za plasman u osminu finala.

XS
SM
MD
LG