Linkovi

Škole u Americi nemaju dovoljno laptopova za onlajn nastavu


Učenik u državi Vašington pravi nastavu onlajn

Škole širom SAD neće imati dovoljno kompjutera i druge opreme potrebne za onlajn nastavu od septembra, pokazalo je istraživanje agencije Asošiejted pres.

Tri najveća proizvođača računara na svetu - Lenovo, HP i Del poručili su školama da su u manjku od skoro 5 miliona laptopova, a razlog su i sankcije Trampove administracije prema kineskim dobavljačima, navodi AP pozivajući se na intervjue sa više desetina predstavnika škola u SAD, dobavljačima, proizvođačima računara i analitičarima.

Zbog potencijalnog manjka računara, mnogi se plaše da će početak školske godine, u kojoj se nastava zbog pandemije uglavnom odvija onlajn, biti otežan.

"To vam je kao da kažete slikaru da naslika nešto bez boja. Ne možete da sprovodite onlajn nastavu bez kompjutera", rekao je načelnik školskog distrikta u Kaliforniji, Tom Baumgarten. U njegovom distriktu je za skoro svih osam hiljada učenika potrebno nabaviti kompjutere.

Baumgarten je još u julu bio spreman da naruči pet hiljada Lenovo "hrombukova" kada je dobio informaciju da Lenovo računari imaju jednu komponentu iz Kine koja ne sme da se koristi u SAD. Onda je odlučio da poruči HP računare koji mu neće stići do oktobra. Njegov školski disktrikt poseduje oko četiri hiljade računara, ali potrebno je osam.

"Jako sam zabrinut da nećemo svima moći na vreme da obezbedimo kompjutere", rekao je Baumgarten.

"Hrombuk" računari i drugi jeftini laptopovi su uglavnom ono što škole kupuju. Međutim, njihova isporuka je usporena u junu zbog poremećaja u lancu nabavke.

Potom je Trampova administracija uvela sankcije kineskim kompanijama za koje SAD smatraju da su učestvovale u kršenje ljudskih prava Ujgura. Te sankcije su pogodile i kompaniju koja proizvodi Lenovo računare, pa je zato kompanija obavestila klijente da mogu da laptop da čekaju i nekoliko nedelja više.

Školski disktrikti su apelovali na Trampovu administraciju da reši problem i upozorili da nastava na daljinu neće moći da se odvija bez laptopova.

Distrikt u Denveru, Koloradu, naručio je 12.500 Lenovo "hrombukova" u aprilu i maju, ali im i dalje fali tri hiljade.

"Obećali su nam kompjutere, potrebni su učenicima. Ako ih ne dobijeno, učenici neće moći da prate nastavu i to nije u redu", rekla je direktorka za IT poslove u tom školskom distriktu Lara Husein.

Radnik u školi u Denveru otvara paket Lenovo "hrombukova"
Radnik u školi u Denveru otvara paket Lenovo "hrombukova"

Lenovo je obavestilo školske distrikte da će zbog "trgovinskih kontrola" koje sprovodi američki Sekretarijat za trgovinu, isporuke biti odložene za najmanje nekoliko nedelja. Ipak, nisu odgovorili na upite agencije AP o zastoju i o tome koliko je laptpova na čekanju. Kompanije HP i Del nisu želele da komentarišu navode o zastoju u isporukama.

Nije poznato koliko tačno laptopova nedostaje da bi nastava mogla nesmetano da počne, ali prema saznanjima agencije AP neki od najvećih školskih distrikta - u Los Anđelesu, Nevadi, Severnoj Karolini, Hjustoun, Palm biču, Havajima - nemaju računare, internet ili drugu opremu potrebnu za onlajn nastavu. Na laptopove čekaju i okruzi u Montani, Njujorku, Indijani, Merilendu, Ohaju.

Neki školski okruzi traže od roditelja da kupe računare deci, ali mnogi nemaju novca za to. Uz to je i velika potražnja u prodavnicama za jeftinim računarima, pa ih često i nema u prodaji.

XS
SM
MD
LG