Linkovi

Širom sveta raste antagonizam prema medijima


Novinari u Pakistanu na skupu u Islamabadu povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija
Novinari u Pakistanu na skupu u Islamabadu povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija

Na Svetski dan slobode medija, novinari širom sveta suočavaju se sa hapšenjima i zastrašivanjem, a čak im preti i smrt zato što obavljaju svoj posao. I dok je lista zemalja sa najvećom cenzurom medija manje-više ista, nova netrpeljivost prema medijima pojavljuje se u zemljama, koje su ranije podržavale rad novinara. Organizacije za ljudska prava navode da je sloboda štampe, umesto da se povećava, sve više ugrožena.

Kada su novinari pohitali da izveštavaju o eksploziji u Kabulu ove nedelje, bombaš samoubica Islamske države, koji se pretvarao da radi za medije, razneo se u drugoj eksploziji i ubio devetoro novinara. Bio je to dramatičan dokaz opasnosti sa kojima se novinari suočavaju u konfliktnim područjima. Zemlje u kojima se vodi rat i dalje su najopasnija mesta za medije, ali daleko od toga da je rat jedina pretnja slobodi štampe danas.

Prema godišnjem indeksu slobode medija, koji su objavili Reporteri bez granica, antagonizam prema medijima raste i to ne samo u mestima pod autoritarnom upravom.

Širom sveta raste antagonizam prema medijima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

SAD su, na primer, pale na 45 mesto u indeksu. Reporteri bez granica nazivaju predsednika Trampa “liderom koji sa entuzijazmom napada medije” i koji je reportere nazivao “neprijateljima naroda”. Grupa ističe da su se hapšenja i nasilje prema novinarima u SAD povećali prošle godine.

“Vidimo korelaciju između verbalnog nasilja prema novinarima koje potiče sa predsedničkog položaja i fizičkog nasilja. Međutim, takođe vidimo kako su ti komentari uticali na medijske slobode širom sveta”, kaže Margo Juen iz organizacije Reporteri bez granica.

Predstavnici Bele kuće ističu da je Trampova administracija jedna od najotvorenijih prema novinarima u više decenija i da je besmisleno reći suprotno.

Prošle godine, rekordan broj novinara je uhapšen zbog svog rada. Prema Komitetu za zaštitu novinara, Turska, Kina i Egipat su zemlje gde se najviše krše medijske slobode.

U Evropi, koja se rangira kao region u kojem se najviše poštuju medijske slobode, dvoje reportera je ubijeno u proteklih godinu dana zato što su radili svoj posao.

U Indiji, prema Reporterima bez granica, vojska botova na društvenim medijima, koje je navodno angažovao premijer Narendra Modi, napadaju novinare koji kritikuju vladu. Novinarka Gauri Lankeš ubijena je u atentatu zbog kritikovanja desničarskog Hindu ekstremizma.

U susednom Pakistanu, novinari i aktivisti strepe da bi mogli da budu uhapšeni ili da jednostavno nestanu, a Reporteri bez granica kažu da snažan vojni establišment često brani medijima da pokrivaju određene teme.

Novinari kažu da su bez prava da se postavljaju pitanja ljudima na vlasti - sva druga prava ugrožena.

“Sloboda štampe je osnovni stub demokratije i osnovni stub društva koje želi da se dalje razvija”, kaže ​Aun Sahi, dopisnik Los Anđeles tajmsa u Pakistanu

Prema istraživanjima organizacije Fridom Haus, globalna sloboda medija je opala na najnižu tačku u poslednjih 13 godina. Samo 13 odsto svetske populacije uživa u medijima koji su zaista slobodni.

Pompeo: SAD posvećene slobodi medija

Sjedinjene Države posvećene su promovisanju i zaštiti slobode medija, kao ključnog stuba demokratije, saopštio je američki državni sekretar Majk Pompeo povodom Svetskog dana slobode medija.

Pompeo je u saopštenju odao počast novinarima i medijskim radnicima koji su svoje živote, često uz veliki rizik, posvetili unapređenju transparentnosti i odgovornosti širom sveta.

XS
SM
MD
LG