Linkovi

Šabić: Poverenik u finansijskoj blokadi, vlada ne izvršava njegove odluke


Arhiva - Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Foto: Medijacentar Beograd)

Služba poverenika je u finansijskoj blokadi, Vlada Srbije ne izvršava odluke poverenika koje se tiču informacija koje su značajne za javnost, a tokom prethodne godine kulminirao je neadekvatan odnos prema pravu javnosti da zna, rekao je Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u sklopu obeležavanja Međunarodnog prava javnosti da zna.

Na skupu u Beogradu, Šabić je rekao da vlada ne izvršava ni neke elementarne obaveze iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama, ponajpre onu da prinudom obezbedi izvršenje odluka poverenika i pruži javnosti potrebne informacije.

Poverenik, kome je ovo poslednja godina mandata, rekao je da je institucija na čijem je čelu pred finansijskom je blokadiom i da ukoliko se ona ne okonča, neće biti dovoljno sredstava ni za plate zaposlenih do kraja godine. Kao razlog za to Šabić je naveo da institucija poverenika jedina od svih nezavisnih institucija početkom godine nije dobila saglasnost za kadrovski plan, iako se, "paradoksalno", u svim vladinim programskim dokumentima naglašava potreba jačanja te institucije.

Govoreći o Nacrtu o izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja, Šabić je rekao da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samuprave imalo konstruktivnu komunikaciju sa poverenikom, organizacijama civilnog društva i medijima, što nikako nije bio slučaj sa potpuno netransparentnom procedurom donošenja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Povodom nacrta tog drugog zakona, služba poverenika napisala je 25 strana kritika, ali je taj dokument dugo sakrivan od javnosti, kaže Šabić, da bi se čak i tvrdilo da on ne postoji.

Međutim, i u Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama, u poslednji čas ugrađena su dva sasvim nova rešenja, koja prema Šabiću, ugrožavaju samu suštinu zakona.

Jedno je rešenje da se svakom organu vlasti dozvoli tužba protiv rešenja poverenika, dok se prema drugom iz zakona izuzimaju "državna preduzeća kapitala", što je, smatra Šabić, delo moćnog lobija koji želi da obezbedi snažan korupcijski mehanizam.

Poverenik je na današnjem skupu svečano uručio priznanja za najbolje informatore o radu, ali i za postupanje po zahtevima građana koji traže informacije i to Ministarstvu kulture, Vrhovnom kasacionom sudu, Javnom preduzeću "Emisiona tehnika i veze", Višem javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, gradu Zrenjaninu, kao i nevladinoj organizaciji CRTA.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG