Linkovi

Šabić: Srbija tapka u mestu u borbi protiv korupcije


Ne samo da je obaveza vlade da daje informacije od javnog značaja građanima kada ih traže, nego treba i sama da ih objavljuje, poručila je direktorka projekta "Za odgovornu vlast" američke agencije USAID Džeklin Vilijams Bridžis.

Na forumu o tome zašto je važan slobodan pristup informacijama, koji je održan u četvrtak u Beogradu, ona je objasnila da je četvorogodišnji projekat USAID-a namenjen prvenstveno lokalnim samuopravama, ali i državnim organima, da se fokusira na antikorupcijske mere, a jedna od njih je podrška u omogućavanju transparentnosti u radu, dodale Bridžis:

"Takođe ćemo pomoći lokalnim vlastima da zaštite one koji budu prijavljivali određene slučajeve korupcije ili netransparentnih radnji. Pomagaćemo im da unaprede transparentnost svog rada koristeći različite kanale, kao što su društvene mreže i slično", rekla je Bridžis.

Po rečima Bridžis, USAID je predvideo pomoć i institucijama na nacionalnom nivou, kao što su poverenik za informacije od javnog značaja, Državna revizorskas institucija, ili Agencija za borbu protiv korupcije.

Kako je istakao poverenik za slobodan pristup informacijama Rodoljub Šabić u osnovi bilo kakve ideje o uspešnoj borbi protiv korupcije je pristup informacijama, a to se, kako je ocenio nije puno učinilo zbog stalnog menjanja raznih zakona:

"Mi smo, godinama unazad menjali, ne znam ni koliko puta Krivični zakon, Zakon tužilaštvu, Zakon o sudijama, uvodili u sistem prikrivene islednike, zaštićene svedoke, konstruisali razna specijalna tela, imamo sad i nekakve udarne grupe. Ali što se tiče rezutata u borbi protiv korupcije, stvari uopšte nisu u korelaciji sa tim naporima", objasnio je Šabić.

Kao dokaz za to, Šabić je naveo da Srbija godinama tapka u mestu na globalnoj listi percepcije korupcije, da telo Saveta Evrope za borbu protiv korupcije GRECO stalno ukazuje na preporuke koje Srbija nije ispunila, kao i da je Srbija jedina evropska zemlja koja je na "crnoj listi" međunarodne organizacije za sprečavanje pranja novca.

Na ozbiljne rezultate u borbi protiv korupcije ne može se računati ukoliko se za raspolaganje državnim novcem ne budu morale davati informacije javnosti, zaključio je Šabić.

XS
SM
MD
LG