Linkovi

Đukanović u UN: Crna Gora dobar i odgovoran susjed


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: Predsjednik.me)

"Crna Gora je dobar i odgovoran susjed, prepoznata kao važan faktor regionalne stabilnosti na Zapadnom Balkanu, čiju sigurnu budućnost vidimo samo u punoj integraciji u Evropsku uniju", poručio je u predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u četvrtak u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Ujedinjena Evropa je pretpostavka njene sigurnosti i globalne konkurentnosti. Izgradnja i jačanje pravno efikasne, institucionalno snažne i ekonomski održive države zasnovane na demokratskim principima, poštovanju ljudskih prava i sloboda i očuvanju kulturne, etničke i konfesionalne raznolikosti, jeste ono što karakteriše naše unutrašnje i vanjskopolitičke prioritete. Jasnoća vizije, odlučnost i konzistentnost u njenoj realizaciji je ono čemu težimo i po čemu smo prepoznatljivi. Vjerujemo da samo ukoliko smo odgovorni prema sebi i kredibilan partner u regionu, možemo biti globalno pouzdan i snažan činilac međunarodne zajednice", kazao je Đukanović.

Takođe je naglasio da je danas Crna Gora multietnička demokratija dinamičnog ekonomskog razvoja, članica NATO, u poodmaklom pregovaračkom procesu za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjednik Crne Gore rekao je i da je Crna Gora snažno privržena principima i vrijednostima UN-a.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: Predsjednik.me)
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović govori u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (Foto: Predsjednik.me)

"Crna Gora ostaje čvrsto na pravcu koje su označili kreatori svjetske organizacije i koje je prihvatila 2006. kad je postala članica UN. Da bude dobar susjed i partner u očuvanju međunarodnog mira i bezbjednosti, da snažno i odlučno brani univerzalne vrijednosti i principe UN", rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik osvrnuo se i na brojne svjetske probleme, među kojima je i migracija, uz poruku da solidarnost sa izbjeglim i raseljenim licima ne smije biti pitanje političke odluke i političkog opredjeljenja, već je to iznad svega "pitanje humanosti".

"Vjerujem da naša društva, naročito naše zajednice na Mediteranu i u Evropi, neće dozvoliti da Naše More postane grobnica i mjesto našeg civilizacijskog sunovrata", kazao je predsjednik Crne Gore.

Naglasio je i da je Crna Gora čvrsto opredijeljena i odlučna da aktivno i konstruktivno doprinosi i podržava kolektivne napore za očuvanje svjetskog mira i bezbjednosti.

"Nastavićemo da dajemo snažnu podršku globalnim naporima za kontrolu naoružanja, razoružanje i neproliferaciju, prvenstveno Agendi generalnog sekretara za razoružanje. Istovremeno, Crna Gora nastavlja da aktivno učestvuje u mirovnim misijama UN, EU i u NATO vođenim operacijama, svjesna da samo bezbjedno susjedstvo može pružiti garanciju bezbjednosti i prosperiteta nas samih".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG